SLOVESNA PODELITEV DIPLOM ČASTNIM ČLANOM ASI

V okviru 6. Slovenskega foruma inovacij je združenje inovatorjev ASI 22. novembra na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani slovesno podelilo diplome novim častnim članom, vrhunskim slovenskim inovatorjem, ki uspešno tržijo svoje patentirane inovacije in so lahko zgled bodočim inovatorjem.

Novi častni člani so tako postali Jože Bider (Bider d.o.o.), Zdenka Kahne (Kozmetika Kahne d.o.o.), Ivan Stanislav Klaneček (IngKlan d.o.o.) in Valentin Zupan (Zupan Harmnike d.o.o.).

Jože Bider se ponaša z izjemnimi inovacijami na področju kmetijskih strojev, Zdenka Kahne na področju kozmetike, Ivan S. Klaneček na področju gradbeništva, Valentin Zupan pa je svetovno znan po svojih harmonikah.

Priznanja je ročno oblikoval umetnik in izumitelj Ivan Gregorič.

Častni člani ASI 2011
Od leve proti desni: predsednica strokovnega sveta ASI Erika Drobnič, članica sveta ASI Silvestra Gačnik, direktor ASI Tomaž Pevc z vnukom, hči Valentina Zupana, Zdenka Kahne, Jože Bider, hči Ivana S. Klanečka (ki se zaradi sejma v Kuvajtu prireditve ni mogel udeležiti), član sveta ASI Tomaž Grom.

IZREDEN USPEH INOVATORJEV V KUVAJTU

Kuvajt je ena od držav, ki se kljub trenutnemu razcvetu zaveda omejenosti naftnih zalog in že danes intenzivno vlaga v razvoj ustvarjalnosti in inovativnosti, ki so v veliki meri usmerjene v mlado generacijo. V okviru teh prizadevanj je Kuvajtski znanstveni klub pod pokroviteljstvom emirja države Kuvajt (Sheikh Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah) med 21.-24.11.2011 organiziral že četrti mednarodni sejem invencij srednjega vzhoda (4th International Invention Fair in the Middle East). Povabljeni so bili najboljši inovatorji iz celega sveta (več kot 20 držav, 206 inovatorjev), med njimi jih je vabilo prejelo tudi nekaj iz Slovenije.
V tekmovalnem delu je več slovenskih izumov in inovacij navdušilo ocenjevalno komisijo, ki jim je podelila nekaj izjemnih priznanj. Tako so prvo mesto in s tem tri zlate medalje v različnih tekmovalnih kategorijah dosegli: dr. Borut Likar za gugalnik za dojenčka, namenjen uspavanju najmlajših, Damijan Ružič za set artiklov za trening borilne veščine systeme in Veronika Klinar za pametno kozmetiko, namenjeno doseganju zdrave in estetske kože. Srebrno medaljo sta prejela Tomaž Pevc (ki ga je na sejmu zastopala hči Asja Pevc) za podvodni žaromet v manjši izvedbi, namenjeno osvetljevanju v vodi in tudi na kopnem, ter Gregor Pevc za sistem zaščite nadzemeljskih vodov. Dve srebrni medalji je prejel še Damijan Ružič za fotodetonacijski motor ter protikavitacijski sistem za ladijske trupe in propelerje.

Inovatorji Kuvajt

Pomemben del srečanja so bili tudi poslovni kontakti. Ker so kreme Veronike Klinar pod blagovno znamko Anaya kot proizvod že dosegljive na trgu, se je za poslovno sodelovanje resno zanimalo več zastopnikov iz srednjega vzhoda. Odličnega odziva s trga potencialnih kupcev in zastopnikov je bil deležen tudi Likarjev Gugalnik za dojenčka, ki bi se z veliko dodano vrednostjo lahko prodajal s deželah srednjega vzhoda. Prav tako Ružičev protikavitacijski sistem in njegova »NEPS« tehnologija, ki sta vzbudila zanimanje lastnika čolna za dosego svetovnega rekorda. Prav tako je bilo veliko zanimanja za sistem zaščite nadzemeljskih vodov, saj imajo v Kuvajtu v tem smislu težave s peskom, kot je Gregorju Pevcu pojasnil eden glavnih investitorjev šejkovega oddelka. Velik odziv je bil tudi na podvodni žaromet, ki mu je posebno pozornost in pohvalo namenil direktor akvarija, kot tudi ostali obiskovalci, saj je v obmorskih državah bližnjega vzhoda ogromno turističnih destinacij ter s tem veliko potapljačev, ki so se zanimali za njegov nakup. Na sejmu je tudi znani slovenski inovator Ivan S. Klaneček predstavil sistem obnove in vzdrževanja kulturno-zgodovinskih zgradb in spomenikov, za katerega je letos že prejel dve pomembni mednarodni priznanji.

POSPEŠEVANJE INOVATIVNOSTI V AFRIKI

Od 16. do 19. novembra je v Nigeriji v Bauchiju potekala 3. mednarodna razstava inovacij, ki se je je udeležilo 14 držav, ki so skupaj razstavile okrog 80 izumov, med katerimi je bilo tudi pet slovenskih.
Diplomo organizatorja, Nigerijskega združenja inovatorjev za odličen izum je prejel dr. Borut Likar za gugalnik za dojenčka. Diplomo mu je podelil predsednik združenja princ Joel Shaka Momodu. Franc Just pa je za svoj elektromotor v pestu avtomobila, ki omogoča predelavo navadnih avtomobilov v hibridne, prejel diplomo Tajvanskega inovacijskega in industrijskega združenja.

Ana Hafner Nigeria

Slovenske inovatorje na dogodku zastopala Ana Hafner, predsednica sveta združenja izumiteljev ASI, ki hkrati nastopila tudi kot predstavnica predsednika Mednarodne federacije združenj inovatorjev (IFIA). Razstavo so spremljali tudi predstavniki Združenih narodov, ki bodo skupaj z IFIA v prihodnosti pomagali vzpostaviti združenja inovatorjev v vseh afriških državah, kar bo pospešilo doslej dokaj skromno inovacijsko aktivnost tega kontinenta. 

V VARŠAVI VELIKO MEDALJ ZA SLOVENSKE IZUMITELJE

V Varšavi je od 3. do 5. novembra potekal mednarodni sejem inovacij IWIS, tokrat že peto leto zapovrstjo. Na njem je 30 držav iz Evrope, Azije in Bližnjega Vzhoda predstavilo prek 600 izumov, kar dogodek umešča med največje inovacijske razstave v Evropi. Letos je v sklopu sejma potekalo tudi Svetovno tekmovanje v kemijskih inovacijah, posvečeno spominu na veliko znanstvenico in izumiteljico Marie Curie, saj je leto 2011 razglašeno tudi za svetovno leto kemije.
Na sejmu je svoje izume predstavilo 21 slovenskih inovatorjev, le z enim od njihovih izumov pa so sodelovali tudi na kemijskem tekmovanju. Večina nagrad tega dela tekmovanja je bila podeljena poljskim znanstvenikom, ki so bili tudi številčno najmočneje zastopani. Kljub temu pa so se slovenski izumitelji dobro odrezali v splošnem delu tekmovanja, saj jim je strokovna žirija, ki so jo sestavljali poljski strokovnjaki z različnih področij, za izume podelila kar 14 medalj, od tega dve zlati, štiri srebrne in osem bronastih.
Najvišje priznanje, zlati medalji sta prejela Jože Stopar iz Senovega za avtomatsko-ročni gasilni sistem, ki preprečuje usodne nesreče zaradi možnosti požara v vozilih in plovilih in Ivan S. Klaneček iz Maribora za sistem obnove in vzdrževanja kulturno-zgodovinskih zgradb in spomenikov, za katerega je inovator letos že prejel medaljo tudi na Skandinavskem tehničnem sejmu. Jože Stopar je poleg zlate medalje prejel tudi posebno priznanje, ki mu ga je podelilo Združenje inovatorjev Azije (AIA – Asia Invention Association).

Jože Stopar Varšava

Srebrne medalje so prejeli Dimitrij Čebulj za mehanizem za ročni pogon tri ali več kolesnega vozila, Erika Drobnič za večnamensko zibelko Kiara, Veronika Klinar za pametno kozmetiko Anaya in Gregor Pevc, Valerija Pevc in Asja Pevc za zaščito za nadzemne električne vode.
Bronaste medalje pa so prejeli Marjan Bergant za pripomoček za ročno čiščenje plevela med režami tlakovcev, Franc Just za elektromotor v pestu avtomobila, Milan Kolar za smuči za hojo po vodi, Franc Krmelj za protizdrsno napravo za obuvala, dr. Borut Likar za zibalo za otroško lupinico, Mitja Prelovšek za LightAct-interaktivni svetlobni sistem, Gašper Matjaž Preložnik za hidravlično napravo za izdelovanje butar in Romina Znoj za model virtualne laboratorijske miši za testiranje v medicini.
Nekatere od naštetih izumov si bo mogoče ogledati tudi na 6. Slovenskem forumu inovacij, ki bo potekal 22. in 23. septembra v Ljubljani.

LIKAR & LIKAR NAVDUŠILA V ZAGREBU

V Zagrebu je od 13. do 15. oktobra potekala 8. mednarodna razstava inovacij "ARCA 2011", na kateri so inovatorji iz Hrvaške in desetih drugih držav prikazali prek 250 izumov in inovacij. Slovenski izumitelji smo razstavili 6 izumov, ki jih je ocenila tudi strokovna žirija, ki so jo sestavljali zlasti hrvaški doktorji znanosti. Žirijo je, tudi zavoljo dejstva, da ima Hrvaška velike težave s požari, najbolj prepričalo patentirano protipožarno sredstvo izumitelja Slavka Likarja iz Črnomlja, in mu je podelila najvišje, zlato priznanje.
Gasilno sredstvo s svojo sestavo omogoča hitro gašenje brez vode, je ekološko neoporečno, bistvo izuma pa je, da se lahko uporablja tudi v preventivne namene, saj obrizgana stvar za določeno obdobje postane negorljiva. Inovator je na razstavi delovanje sredstva tudi v živo demonstriral in tako navdušil številne obiskovalce. Trenutno išče predvsem investitorja, ki bi bil pripravljen vložiti v proizvodnjo tega sredstva, s katerim bi bilo gašenje požarov učinkovitejše kot z vodo.

Slavko Likar

Žiriji pa se je izredno zanimiva ideja zdela tudi zibka z motornim zibalom, prototip in patent inovatorja dr. Boruta Likarja iz Ljubljane, ki si je prislužil bronasto medaljo. Naprava služi kot dodatek otroškim zibkam in avtomobilskim lupinicam« in avtomatizira zibanje, tako da se dojenček laže umiri in zaspi.

Ana Hafner

IVAN S. KLANEČEK PREJEL BRONASTO MEDALJO NA SKANDINAVSKEM TEHNIČNEM SEJMU

V Stockholmu je od 4. do 7. oktobra potekal Skandinavski tehnični sejem, v okviru katerega je bil organiziran tudi mednarodni sejem inovacij z naslovom »Inovacije za prihodnost«.
Švedsko združenje inovatorjev, ki je letos praznovalo 125-letnico svojega obstoja, je omogočilo brezplačno predstavitev na sejmu trem inovatorjem iz vsake države. Vabilu smo se z veseljem odzvali in med inovatorji, ki so si želeli sodelovati na sejmu, izbrali tri z izumi, ki so imeli tudi pomemben ekološki potencial.
Na sejmu so se tako predstavili inovatorji Franc Just iz Kranja z električnim motorjem v pestu kolesa avtomobila, ki omogoča predelavo običajnih avtomobilov v hibridne, Ivan Stanislav Klaneček iz Maribora s sistemom obnove in vzdrževanja kulturno-zgodovinskih zgradb in spomenikov in Damijan Ružić iz Žalca s tehnologijo naprednih ekoloških pogonskih sistemov, katerih osnova je batni motor brez ojnice.

Inovatorji in Unior
Slovenske inovatorje sta na sejmu obiskala tudi sodelavca podejtja Unior iz Zreč, kar je bilo posebej prijetno presenečenje. Od leve proti desni: inovator Ivan S. Klaneček, inovator Franc Just, področni vodji prodaje Marko Malič in Darinka Buh iz Uniorja in inovator Damijan Ružić.

Švedska žirija je prve dni sejma ocenila vse razstavljene inovacije, 6.10. popoldne pa je potekala slovesna podelitev nagrad za najboljše izume. Žirijo je od predstavljenih slovenskih inovacij najbolj navdušil projekt inovatorja Ivana S. Klanečka, ki je prejel bronasto medaljo.

Steinunn Ketilsdottir in Ivan Klaneček
Ivan S. Klaneček z inovatorko Steinunn Ketilsdottir iz Islandije, ki je prav tako prejela bronasto medaljo.

Sistem, ki ga je inovator razvil v okviru svojega podjetja Ing.Klan, predstavljajo zahtevni tehnološki postopki v gradbeništvu, ki so izjemnega pomena za restavriranje in vzdrževanje kulturno-zgodovinskih zgradb in spomenikov. Pomemben del postopkov je injiciranje posebnih mineralnih materialov v zidove teh zgradb, s čimer se iz zidov odstrani vlaga, s tem pa ustavi njihovo propadanje in hkrati zagotovi večja izolativnost. S svojim sistemom je inovator že obnovil in zaščitil vrsto pomembnih stavb tako v Sloveniji kot v tujini.
Sejem je bil za vse tri slovenske inovatorje tudi nasploh zelo uspešen, saj so na njem pridobili vrsto pomembnih poslovnih kontaktov.

IZBRANI ŠTIRJE NAJBOLJ MEDNARODNO TRŽNO ZANIMIVI IZUMI

Center za prenos tehnologij in inovacij na Institutu »Jožef Stefan« je v sodelovanju z ASI in drugimi organizacijami v konzorciju na razpisu INO-11 izvedel natečaj z namenom izbora tržno najbolj perspektivnih izumov. V prvi fazi projekta so strokovnjaki na Institutu »Jožef Stefan« pripravili obrazec za opis izumov, ki je služil kod podlaga za ocenjevanje inovacij. Julija je ASI objavil javni poziv inovatorjem k sodelovanju. Od približno 80 prispelih prijav, pri čemer so na ASI nudili tudi pomoč članom pri prijavljanju, so nato 50 obrazcev z vsemi potrebnimi prilogami, kot so potrdila o patentnih prijavah, fotografije in skice izumov, pridobljena mnenja strokovnjakov, analize pristojnih institucij ipd., poslali v nadaljnje analize na Institut.
Trije neodvisni ocenjevalci so s pomočjo ocenjevalnega sistema po Jon Wulff Petersenu najprej ocenili vse izume in nato od 50-tih izločili 10 najbolje točkovanih. Nadalje so na podlagi baze Thomson Innovation raziskali stanje tehnike in pripravili oceno trga ter analizirali možnosti komercializacije teh izumov v tujini.
Te ocene so pripeljale do izbora štirih najboljših izumov, ki so prejeli nad 70 točk, in sicer:

1. mesto izum prijava št. 1: diabetoskop (inovator Obrad Dabić) – 94 točk
2. mesto izum prijava št. 16: dvokraka gibljiva kobilica in bočni stabilizator nagiba (inovator Tomaž Grom) – 72 točk
3. mesto izum prijava št. 40: motor v pestu kolesa avtomobila (inovator Franc Just) – 71 točk
4. mesto izum prijava št. 28: dvoriščna premična ploščad (inovator Bojan Goršič) – 70 točk

Institut "Jožef Stefan"

29. septembra so sodelavci Instituta »Jožef Stefan« Andreja Popit, Marjeta Trobec in Alen Draganović povabili izbrane inovatorje na sestanek, na katerem so inovatorji že prejeli tudi prvo svetovalno pomoč glede možnosti uspešnega prenosa njihovih izumov na trg, pogovorili pa so se tudi o možnostih nadaljnjega sodelovanja z Institutom glede na potrebe vsakega posameznega inovatorja.


ŠE EN USPEŠEN SEJEM ZA ERIKO DROBNIČ

Po sejmu MOS se je Erika Drobnič s svojo večnamensko zibko Kiara odpravila v nemški Kölen na sejem Kind&Jugend. Gre za vodilni sejem otroške opreme in oblačil z vsemi najnovejšimi trendi. Vsako leto poteka od 15. do 18. septembra in že 50 let spodbuja delovanje panoge, s čimer si je zagotovil status vodilnega strokovnega sejma otroške opreme in oblačil.
Letos se ga je udeležilo 820 razstavljalcev iz 41 držav, ogledalo pa si ga je skoraj 20.000 strokovnih obiskovalcev.
Erika Drobnič je povedala, da je bil nastop na sejmu zanjo zelo uspešen, kljub temu, da je imela najmanjši razstavni prostor od vseh razstavljalcev. Že prvi dan so jo opazili nemški novinarji in je nastopila na televiziji ZDF, sledilo pa je tudi več intervjujev za revije.

Erika Drobnič Kiara Koln

»Navezala sem kontakte z državami iz skoraj celotne Evrope in tudi iz Japonske. S španskim podjetjem Artemur pa se že resno dogovarjamo, ker želijo imeti ekskluzivno licenco za Španijo in Portugalsko. Upam, da se bomo uspešno dogovorili,« je povedala Erika in še dodala: »Posebno pozornost pa sem imela tudi s strani Kitajcev, in bojim se, da že imajo kopije v glavi.«

FINANČNI, PRAVNI IN DRUGI AKTUALNI VIDIKI EKONOMSKEGA IZKORIŠČANJA IZUMA V PRAKSI

V soboto, 17.9.2011, je Inštitut IRSA v Ljubljani organiziral celodnevni izobraževalno-svetovalni dogodek na zgornjo temo, namenjen samostojnim inovatorjem.
Uvodna nagovora dr. Andreja Cvelbarja z MVZT (Inovacije v Sloveniji danes) in dr. Franeta Adama (Kako uveljavljamo domače inovacije in znanje) sta pri inovatorjih, ki menijo, da so domača tla neplodna za inovacije in neprijazna do inovatorjev, sprožila aktivno razpravo, ki jo je bilo treba po slabi uri prekiniti, saj je drugi del inovatorjev že težko čakal, da bodo pridobili koristne informacije v zvezi s pridobivanjem nepovratnih sredstev in možnostmi učinkovite zaščite izuma.
Tako so inovatorji v nadaljevanju pozorno prisluhnili dr. Janezu Berdavsu, ki je predstavil večino aktualnih slovenskih in evropskih razpisov in pravniku Andreju Grahu Whatmoughu, ki je predaval o pravnih pasteh pri izkoriščanju patenta in sklepanju licenčnih pogodb. Sledila je zanimiva tema dr. Alje Adam »Definicija inovatorstva skozi spolno perspektivo«, v katerem je avtorica opozorila na maskulinistično obarvanost inovacijske dejavnosti. Predavanju je pretežno moško občinstvo potrpežljivo prisluhnilo, čeprav so inovatorji sami najmanj krivi, da je med njimi le 3% žensk in bi bili prav veseli, če bi jih bilo več. Raziskava, ki so jo naredili sodelavci Inštituta IRSA, je pokazala tudi, da se ženske inovatorke v družbi moških kolegov zelo dobro počutijo in ne občutijo kakšnega podcenjevanja.

Izobraževanje IRSA
Uvodna debata z dr. Cvelbarjem (foto: Simon Ručigaj)

Sledila so svetovanja, ki so pri Janezu Berdavsu potekala skupinsko, pri Andreju Grahu Whatmoughu pa zaradi zaupnosti informacij individualno, medtem ko so se tisti, ki jih je zanimalo, kako doseči večjo spolno enakopravnost, posvetovali z Aljo Adam.

Popoldanski del pa sta vodila pravnik Niko Jakelj in pisatelj Edo Marinček iz Inovacijsko razvojnega zavoda »Peter Florjančič«. Edo Mrinček je avtor uspešnice Skok v smetano, biografije Petra Florjančiča, tik pred izidom pa je že nova knjiga Ideja za milijon, ki bo inovatorjem pomagala tudi s konkretnimi praktičnimi nasveti na podlagi bogatih življenjskih izkušenj znamenitega izumitelja. Veliko teh je inovatorjem podal v soboto tudi Niko Jakelj. Sam ne podpira splošnega prepričanja, da mora inovator odpreti lastno podjetje in sam začeti s proizvodnjo svoje inovacije, saj so, kot pravi, tisti, ki so danes dejansko uspeli na tak način in brez kakšnega (finančnega ali drugačnega) zaledja, izjemno redki. Inovator mora torej svoj izum ponuditi drugim. Kako pristopiti k potencialnim interesentom, pa je seveda velika umetnost, ki pa se je kljub temu vsak lahko nauči in bi se je tudi moral naučiti, če želi nekoč svoj izum unovčiti. Kako torej najti prave povezave, kako nastopiti samozavestno, kdaj je pravi čas za patentiranje izuma … to so bile ključne teme pogovora med udeleženci.

Ob tej priložnosti je Inštitut IRSA izdal tudi knjižico z naslovom "Kako do učinkovitega izkoristka izumov samostojnih inovatorjev". Omenimo naj še, da se bo z nekaterimi strokovnjaki, ki so sodelovali na dogodku, mogoče ponovno srečati že novembra na Slovenskem forumu inovacij, o čemer vas bomo še obvestili.

INOVATORJI NA MEDNARODNEM OBRTNEM SEJMU

Urad RS za intelektualno lastnino je letos prijazno povabil 14 inovatorjev, da predstavijo svoje izume na sejmu MOS v Celju na razstavnem prostoru Urada, vsak dan po dva.
Inovatorji so tako dobili priložnost predstaviti svoje delo širši javnosti. Zanimanje za izume je bilo, kot so poročali prisotni inovatorji, zelo veliko.

Matjaž Preložnik
Gašper Matjaž Preložnik z modelčkom butarnika

Erika Drobnič pa je bila izbrana na natečaju za mlade inovativne podjetnike, ki ga je organiziral Celjski sejem, in je izbranim podjetnikom omogočil, da brezplačno predstavijo svoje izdelke na MOS. Erika je tako uspešno predstavila svojo večnamensko zibelko Kiara.

Erika Drobnič
Gregor Pevc, Erika Drobnič z mamo, Tomaž Pevc in Jožef Vlah

Sejem je potekal od 7. do 14. septembra 2011. Inovatorji se najlepše zahvaljujejo Uradu za intelektulano lastnino in Celjskemu sejmu, da so jim omogočili predstavitev na tem največjem in najbolj obiskanem sejmu v Sloveniji.

PRISRČEN SPREJEM INOVATORJEV PRI SEAWAYU IN PIPISTRELU

Letošnje letno srečanje inovatorjev, ki ga je popestrila strokovna ekskurzija, je bilo resnično nepozabno, saj so bili v družbi inovatorjev Japec Jakopin, Jernej Jakopin, Ivo Boscarol, Taja Boscarol, Simon Zgonc iz Studia Moderne in Andreja Popit in Alen Draganovič in Instituta Jožef Stefan.
Japec Jakopin in Ivo Boscarol sta inovatorjem na sproščen in duhovit način predstavila svojo izumiteljsko-podjetniško pot, od začetkov do umestitve podjetij Seaway in Pipistrel v sam svetovni vrh. Inovatorji se ob ogledu proizvodnje letal in plovil niso mogli načuditi napredku, ki se je nekoč začel skorajda iz nič, vendar z veliko entuziazma, iznajdljivosti in seveda tudi trdega dela Iva Boscarola in bratov Jakopin, saj so razmere v Sloveniji daleč od spodbudnih za gospodarski razvoj. Tudi najuspešnejši so se morali in se še srečujejo z vrsto administrativnih in drugačnih ovir.

Japec Jakopin

Veliko inovatorjev je bilo kljub temu tako navdušenih, da so dobili še dodaten zagon za uresničitev svojih inovativnih projektov. Prav posebna čast pa je doletela inovatorko Andrejo Štravs, ki jo je Ivo Boscarol osebno popeljal na polet z Virusom.

Ivo Boscarol in Andreja Štravs

Izlet se je zaključil s prijetnim druženjem na skupnem kosilu, na katerem so inovatorji izmenjali svoje izkušnje, izvolili pa so tudi nov svet ASI.

Več fotografij (kliknite):  
- uvodno predavanje Japca Jakopina navdušilo inovatorje - Taja Boscarol in Tomaž Pevc
- v razvojnem oddelku Seawaya - inovatorji pozorno prisluhnili uvodnemu predavanju Taje Boscarol
- ogled proizvodnje Seawayevih plovil - ogled proizvodnje Pipistrelovih letal
- ogled proizvodnje Seawayevih plovil - ogled proizvodnje Pipistrelovih letal
- ogled proizvodnje Seawayevih plovil - Virus v letu
- ogled proizvodnje Seawayevih plovil - v pričakovanju pristanka
- zaključni pogovor Japca Jakopina z inovatorji - Andreja ni samo preživela, temveč bi šla takoj še enkrat na polet
- skupna fotografija z Japcem Jakopinom - skupna fotografija z Ivom Boscarolom
( foto: Tomaž Grom in Tomaž Pevc)

 

IZDELKA SLOVENSKIH INOVATORK NA TRGU

Erika Drobnič KiaraOd 11. avgusta 2011 je v trgovinah Pikapolonica mogoče kupiti večnamensko zibelko »Kiara«, ki jo je ustvarila inovatorka Erika Drobnič. Ko dojenček zibelko preraste, je iz nje mogoče sestaviti otroško mizico z dvema stolčkoma in košaro za igrače. Idealno darilo za bodoče mamice, ki bi jim želeli podariti nekaj posebnega! Zibelka Kiara je na zalogi v prodajalnah Prikapolonica Ljubljana, Maribor Tabor, Maribor-Qlandia, Novo mesto-Qlandia, Nova Gorica in Kranj-Planet Tuš, v vseh ostalih pa po naročilu.


Veronika Klinar DermasanVeronika Klinar pa je letošnjega marca prvič predstavila svojo novo kremo Anaya Dermasan, ki je namenjena globinski obnovi kože. Zdaj jo je že mogoče kupiti v vseh bolje založenih lekarnah. Gre za nov izdelek v inovatorkini viziji tako imenovane pametne kozmetike. Celicam kože posreduje prave informacije za pospešeno obnovo kože. Najboljše učinke doseže na delih telesa, kjer želimo izboljšati strukturo kože (problematična koža, ki je nagnjena k nastanku aken, rdeči madeži, po depilaciji, po britju, po izpostavljanju soncu), primerna pa je tudi za dnevno nego obraza. Ena od ključnih sestavin so efektivni mikroorganizmi, ki delujejo na kožo antioksidativno in pospešujejo njeno obnavljanje.


ODPRTA RAZSTAVA IZUMOV SAMOSTOJNIH INOVATORJEV

V sredo, 13.7.2011, je bila v Ljubljani na Uradu RS za intelektualno lastnino odprta razstava, na kateri je svoje izume prikazalo petnajst inovatorjev. Za manjše izume si je bilo mogoče v živo ogledati prototipe, večje pa zgolj na plakatih.
Razstavo je odprl direktor Urada dr. Jurij Žurej, ki je v svojem govoru izrazil tudi željo, da bi bilo v inovacijski dejavnosti udeleženih več žensk, saj je tako pri nas kot po svetu žensk inovatork še vedno žalostno malo. Tudi na tej razstavi je svoj izum predstavila le ena ženska, Erika Drobnič. Žurej pa je oznanil tudi dobro novico za inovatorje: Urad namerava zaposliti več ljudi, ki bodo nudili celostno svetovalno pomoč tako samostojnim inovatorjem, kot tudi podjetjem in raziskovalnim organizacijam.
Direktor ASI Tomaž Pevc je v svojem govoru poudaril, »da so samostojni inovatorji tisti, ki niso plačani, da izumljajo, temveč plačujejo za to, da lahko izumljajo« in opozoril na nekatere težko premagljive ovire, ki jih inovator premaguje na poti od ideje do inovacije.
Tretji govorec, pobudnik razstave inovator Miroslav Žibert je bil v svojem pozdravnem nagovoru nekoliko kritičen do delovanja Urada, še bolj pa do združenja ASI, pri katerem ga še posebej moti, da ima svoj sedež v Kamniku in ne v prestolnici.

Miroslav Žibert

Ob tej priložnosti so inovatorji Jože Bider, Ivan Gregorič in Matjaž Preložnik prejeli nagrade, ki so si jih za svoje izume prislužili na mednarodnem sejmu kmetijskih inovacij AGRO ARCA. Preložnik je tudi na pričujoči razstavi prikazal nagrajeni izum »butranik«, ki omogoča enostavno izdelovanje butar s pomočjo traktorskega priključka, ki stisne odpadno vejevje in omogoča enostaven razrez in zavezovanje butar. Ostali razstavljeni izumi so bili iz zelo različnih področij, prevladovali pa so pripomočki za domačo rabo.
Razstavo si je v času uradnih ur Urada za intelektualno lastnino mogoče ogledati do 13. septembra.

Več fotografij (kliknite):
- razstava
- dr. Jurij Žurej
- Tomaž Pevc
- Jože Bider
- Ivan Gregorič
- Gašper Matjaž Preložnik
- Dimtrij Čebulj
- Erika Drobnič
- Ana Hafner
- Damijan Ružić in Jožef Vlah
(foto: T. Grom in T. Pevc)PODELITEV PRIZNANJ ZA INOVACIJE V REGIJAH

V mesecu maju in juniju so regionalne in območne gospodarske zbornice podelile priznanja za najboljše inovacije preteklega leta v regijah. Najboljši inovatorji iz vseh regij se bodo septembra pomerili tudi na nacionalnem tekmovanju.
Štajerska gospodarska zbornica je slavnostno podelila priznanja 10.6.2011 v hotelu Habakuk in sicer od 16 prispelih prijav 2 srebrni, 2 bronasti priznanji in 12 diplom. Najvišji, srebrni priznanji sta prejeli podjetji Gorneje Surovina d.o.o. za recepturo priprave trdnega goriva iz nenevarnih odpadkov in Swatycomet d.o.o. za industrijske rezalke premera 1000 mm in 1200 mm.
Na prijetni prireditvi je kot govornik nastopil tudi direktor ASI Tomaž Pevc, ki je vsem nagrajenim inovatorjem in podjetjem zaželel veliko uspeha.

Podelitev priznanj Štajerska gospodarska zbornica

DR. ŠPELA STRES POSTALA ČLANICA UPRAVNEGA ODBORA ASTP

Dr. Špela Stres, vodja Centra za prenos tehnologij in inovacij na Institutu “Jožef Stefan”, je bila s 1. junijem 2011 imenovana za članico upravnega odbora Združenja evropskih profesionalcev za prenos tehnologij (ASTP). To združenje danes šteje več kot 600 članov in zajema 41 držav. Večina članov je strokovnjakov za prenos tehnologije v javnih raziskovalnih organizacijah.
Njihovo poslanstvo je profesionalizirati in spodbuditi prenos tehnologij in prenos znanja med evropsko bazo znanosti ter gospodarstva.
V Centru za prenos tehnologij na IJS ocenjujejo, da je bilo v zadnjih letih narejenih kar nekaj korakov v pravi smeri pri povezovanju znanosti in gospodarstva, še vedno pa se mnogo premalo zavedamo, da je uspešnost takšnega sodelovanja v veliki meri odvisna od profesionalno izvedenih postopkov komercializacije znanja. Preveč dobrih idej utone v "birokraciji", kar pa pravzaprav odraža nepoznavanje optimalnih načinov za izvedbo povezovalnih projektov.

dr. Špela Stres

Dr. Špela Stres o svoji novi fiunkciji pravi: "Imenovanje pomeni samo še več dela. Res pa je to delo tako, ki ga ne bi mogla opravljati brez ASTP. V sodelovanju z Evropsko komisijo in AUTM (Association of university technology professionals, ZDA), je potrebno nadaljevati z razvojem kadrov v evropskih državah - tudi v Sloveniji - in profesionalizacijo dejavnosti na področju prenosa tehnologij.”

PRISRČEN SPREJEM INOVATORJEV V CELOVCU

Slovenski inovatorji so se z veseljem odzvali povabilu k projektu, ki si ga je zamislil avstrijski strokovnjak za inovacije prof. Hermann Daniel. Namen projekta je pomoč inovatorjem pri iskanju partnerjev, investitorjev ali proizvajalcev za njihove izume v Avstriji ali drugih evropskih državah. K sodelovanju je povabil različne avstrijske in enega švicarskega strokovnjaka, Dvojezično zvezno trgovsko akademijo, klub inovatorjev iz Beljaka in slovensko združenje ASI.

Dvajset slovenskih izumiteljev je tako 31.5.2011 na sedežu Zveze bank v Celovcu predstavilo svoje izume zbranim študentom, svetovalcem in investitorjem. Inovatorji so najprej doživeli prisrčno dobrodošlico s strani ravnateljice trgovske akademije Maje Amrusch-Hoja in predsednika upravnega odbora Zveze bank Felixa Wieserja. Zelo jih je razveselil tudi glasbeni vložek, saj je eden od dijakov zaigral na harmoniko Valentina Zupana, ki je kot inovator že dolgoletni član ASI. Vsem predstavitvam izumov sta pozorno prisluhnila tudi direktorica Slovenske gospodarske zveze mag. Marina Einspieler-Siegert in direktor Zveze bank mag. Rudolf Urban.

Zveza bank prostor
Utrinke iz prijetnega srečanja sta zabeležili tako avstrijska televizija ORF kot TV Slovenija.

Anže Dernač
Poleg drugih inovatorjev je tudi Anže Dernač predstavil svoj popolnoma svež izum za čiščenje WC školjk.

Maja Amrusch Hoja
Maja Amrusch-Hoja: »Vsi izumi, ki smo jih videli, so tako dobri, da se mi zdi prav čudno, da se še ne proizvajajo.«

V nadaljevanju projekta bodo avstrijski strokovnjaki izmed predstavljenih izumov izbrali nekaj po njihovi oceni najbolj perspektivnih, dijaki zadnjega letnika trgovske akademije pa bodo po napotkih strokovnjakov zanje pripravili poslovne načrte ali tržne analize, kar jim bo lahko koristilo tudi kot praktična izkušnja pri šolanju. S pomočjo teh analiz bodo avstrijski svetovalci začeli vzpostavljati stike s podjetji, ki bi jih zanimal odkup patenta ali drugačno sodelovanje z inovatorjem.

PETI ZEMLJAN, KI HODI PO VODI

Od 10. do 15. maja je v Portorožu potekala mednarodna razstava navtike, Internautica 2011, na kateri so poleg 173 razstavljavcev s 150 plovili svoje vodne izume predstavili tudi inovatorji.
Posebne pozornosti so bile deležne smuči za hojo po vodi izumitelja Milana Kolarja. Da bi v živo prikazali delovanje izuma, so inovatorji na sejmu poiskali prostovoljca v indijanski opravi, ki se ni bal, da bi se testiranje utegnilo končati v mrzlem morju.

Hoja po vodi Internautica

Prostovoljcu, ki se je z veseljem sprehodil med razstavljenimi plovili, je tako pripadla čast, da je postal peti Zemljan – po vodnem pajku, Jezusu, Chucku Norrisu in seveda inovatorju Milanu Kolarju – ki je hodil po vodi. Morda pa bo hoja po vodi kmalu postala nacionalna športna disciplina?

 

USPEŠEN NASTOP SLOVENSKIH INOVATORJEV NA SEJMU AGRO ARCA

V hrvaški Slatini je od 6. do 8. maja potekal 4. mednarodni sejem inovacij v kmetijstvu in prehrambeni industriji Agro Arca 2011, na katerem so inovatorji in podjetja iz 10 držav razstavili okrog 250 inovacij.

Agro Arca stojnica

Organizatorja sejma – združenje inovatorjev Hrvaške in mesto Slatina – sta na zaključni slovesnosti podelila 40 nagrad, med njimi tri tudi slovenskim inovatorjem. Plaketo Agro Arca za odlična izuma s področja kmetijstva sta prejela Gašper Matjaž Preložnik iz Vojnika za »butarnik«, napravo za enostavno in hitro izdelavo butar in Ivan Gregorič iz Vogrskega za avtomatsko visokotlačno napravo za črpanje in brizganje.
Posebno priznanje za predstavitev več dobrih izumov pa je prejel tudi znani slovenski inovator s področja kmetijstva Jože Bider iz Rečice ob Savinji. Med njegovimi predstavljenimi izumi je po mnenju komisije po inovativnosti najbolj izstopal rezalnik balirane živinske krme, izveden kot traktorski priključek, ostali njegovi izdelki pa prav tako dokazujejo veliko uporabno vrednost.

Agro Arca nagrada
Nagrade sta podelila predsednik komisije za ocenjevanje inovacij Marko Bubaš in župan Slatine Ivan Roštaš.

Velika nagrada Agro Arce pa je bila letos podeljena kompleksu za testiranje vodnega medija ruskih znanstevnikov Dmitrija Usanova, Alexandra Skripala, Anatolyja Vagarina, Borisa Korotina in Vladimirja Feklistova.

V dneh sejma je potekal tudi sestanek izvršnega sveta Mednarodne federacije združenj inovatorjev IFIA. Člani izvršnega sveta, med njimi tudi predstavnica ASI Ana Hafner, so sprejeli program IFIA za drugo polovico leta 2011, hkrati pa so v imenu inovatorjev iz svojih držav poročali o aktualnih problemih, ki jih imajo le-ti. Na področju Evrope je nujna takojšnja uvedba enotnega evropskega patenta, ki bi bil cenovno primerljiv z ZDA in bi hkrati inovatorjem posameznikom, majhnim podjetjem in neprofitnim organizacijam omogočal popuste pri plačevanju patentnih pristojbin. Evropske članice IFIA si bodo zato aktivno prizadevale, da bi se ta cilj čimprej dosegel.

SLOVENSKI INOVATORJI - LETALCI V SVETOVNEM VRHU!

V nemškem Friedrichshafnu je od 13. do 16. aprila potekal največji evropski letalski sejem Aero, na katerem so med 630 razstavljavci iz 29 držav predstavili svoje dosežke tudi dva člana združenja inovatorjev ASI in častni član Ivo Boscarol s podjetjem Pipistrel. Stroške najema prostora je nekaterim slovenskim udeležencem sofinancirala Javna agencija za podjetništvo in tuje investicije.
Mesto Ulm je v okviru sejma 17. aprila priredilo Berblingerjevo tekmovanje, ki se ga je udeležilo 36 tekmovalcev. Neodvisna žirija je ocenjevala inovativnost letal, okoljsko prijaznost in prikaz letenja. Berblingerjeva nagrada predstavlja eno najpomembnejših priznanj na področju letalstva, njena vrednost pa je bila 100.000 evrov. Žirija se je odločila, da bo podelila dve nagradi v višini 45.000 in posebno nagrado v višini 10.000 evrov. Eno od glavnih nagrad je za enosedežno jadralno letalo na solarni pogon SUNSEEKER II prejel Eric Raymond, Američan, ki že nekaj let živi v Sloveniji in je tu tudi odprl podjetje Solarni Horizont za razvoj teh letal. S svojim projektom je dokazal, da letenje na solarni pogon ni več samo vizija, temveč popolna realnost.

Eric Raymond
Eric Raymond prejema prestižno nagrado.

Na sejmu pa so podelili tudi dve Lindberghovi nagradi za električna letala. V kategoriji za najboljše električno letalo je zmagalo Pipistrelovo letalo TAURUS ELECTRO, ki je po mnenju inovatorja Refika Fočića, ki se pravkar ukvarja z razvojem amfibijskega letala, in si je sejem osebno ogledal, tudi dizajnersko vrhunski dosežek.

Pipistrel Taurus Electro

V kategoriji za najboljši električni pogon pa je zmagal pomožni električni pogon za jadralna letala FES, ki ga je izumil Luka Žnidaršič iz podjetja LZ Design. Kot je pri pogonu FES zapisala komisija v svoji utemeljitvi, sistem predstavlja edinstveno uporabo električnega pogona, ki predstavlja resnično novost na področju.

Luka Žnidaršič FES
Vir fotografij: osebni posnetki inovatorjev in njihovih podjetij.

PREDLOG RESOLUCIJE ŠE VEDNO NE UPOŠTEVA INOVATORJEV

V Državnem zboru je 13.4.2011 potekala javna razprava o predlogu Resolucije o inovacijski in raziskovalni strategiji Slovenije, ki so se je udeležili tudi predstavniki ASI Tomaž Pevc, Tomaž Grom in Ana Hafner.
Predstavniki inovatorjev in tudi nekateri člani ASI so že lansko leto poslali več dopisov s pripombami na prvi in drugi osnutek Raziskovalne in inovacijske Strategije, kljub temu pa tudi predlog resolucije ne upošteva njihovih predlogov. Predstavniki ASI menijo, da je nujno potrebno uvesti ukrepe, ki bi spodbudili sodelovanje med inovatorji, podjetji in javnimi raziskovalnimi organizacijami, s tem pa tudi večjo uporabo patentov in izumov inovatorjev v gospodarstvu. Dokler izumi inovatorjev ne zaživijo kot inovacije na trgu, nimajo od njih nič ne inovatorji ne gospodarstvo in ne država.
Kot eden od kazalnikov oziroma ciljev je v predlogu resolucije sicer navedeno »število uspešno prenesenih invencij posameznikov v gospodarsko uporabo«, manjkajo pa konkretni ukrepi, s katerimi bi to lahko dosegli.
Tudi sicer so inovatorji mnenja, da je v predlogu resolucije popolnoma izničen njihov pomen kot ključnih slovenskih ustvarjalcev inovativnih idej in patentov, ali kot je dejal znani inovator Alojz Tomazin: »Počutim se izbrisanega.«
Na ta problem je opozoril tudi predsednik SLS in poslanec mag. Radovan Žerjav, ki meni: »Ob tem država nikakor ne sme pozabiti na inovatorje posameznike, ki letno vložijo skoraj polovico zahtevkov za patente, za njihovo delo pa je namenjenih sramotno malo javnih sredstev.«
Državni zbor naj bi o predlogu resolucije razpravljal predvidoma maja, čudno pa je, da ga je MVZT skupaj s predlogom strategije za visoko šolstvo že izdalo v lični knjigi, ki naj bi po navedbi Jasne Kontler Salamon v komentarju "Zaušnica Drzni Sloveniji" (Delo, 15.4.2011) stala 15.000 evrov.

Inovatorji v Državnem zboru

Fotografija - vir: Državni zbor RS, povezava: KLIKNITE

OBISKOVALCI TEHNIŠKEGA MUZEJA IZBRALI NAJBOLJŠE IZUME

Tehniški muzej Slovenije in Inovatorski center ASI sta že drugo leto zapored organizirala Dneve inovatorjev, ki so potekali od 10. od 13. aprila v prostorih muzeja v Bistri pri Vrhniki.
Inovatorji so razstavili 43 izumov, večinoma že izdelanih do stopnje prototipa.
Letošnja novost je bila, da so obiskovalci muzeja lahko na glasovnicah, ki so jih dobili pri blagajni, glasovali za najboljši izum.

Kar veliko prednost pred ostalimi izumi sta si po številu glasovnic prislužila masažno ležišče Miloša Beltrama iz Kopra in večnamenska otroška zibelka Kiara Erike Drobnič iz Železnikov. Sledila sta jima smuči za hojo po vodi Milana Kolarja in pripomoček za testiranje stopal diabetikov Obrada Dabića (oba inovatorja sta iz Ljubljane).

Miloš Beltram
Obiskovalci so se na masažnem stolu Miloša Beltrama lahko tudi učinkovito zmasirali.

Erika Drobnič
Erika Drobnič je ponovno navdušila s svojim večnamenskim pohištvom.

V nedeljo, 10. aprila je potekal tudi poseben program, namenjen inovacijam, ki so povezane s področjem kmetijstva (kmetijski stroji, sadjarstvo, vinogradništvo, čebelarstvo, vrtnarstvo, živinoreja …). Predstavniki ASI so predstavili vse najboljše kmetijske izume članov, sledil pa je pogovor z najbolj znanim in uspešnim slovenskim izumiteljem s tega področja, Jožetom Biderjem, ki je na zabaven način predstavil svojo izumiteljsko pot. Svoje dosežke na področju čebelarstva je predstavil tudi inovator Aleksander Nastran.

Jože Bider
Aleksander Nastran, Jože Bider in Tomaž Pevc

Med Dnevi inovatorjev so inovatorji zbrali tudi kar lepo količino starih oblačil za društvo za pomoč ljudem v stiski NOVE DIMENZIJE – HIŠA OTROK. V društvu imajo namreč šiviljsko delavnico, v kateri mladostniki z motnjo v duševnem razvoju izdelujejo iz odpadnih oblačil nakupovalne vrečke in nova oblačila.

Med obiskovalci, ki so glasovali za najboljše izume, pa smo izžrebali 9 nagrad, ki jih bodo prejeli:

  1. Igralni set POLYDRON: Enej Buh, Vrhnika
  2. 4 vstopnice za Tehniški muzej: Roman Jeran, Dob
  3. Izbor publikacij Tehniškega muzeja (3 katalogi): Valentin Kreuh, Velenje
  4. Stojalo za kuhalnice: Teja Šulin, Ljubljana
  5. Šparovec: Valerija Divjak, Celje
  6. Obesek hišni red: Špela Dolič, Ljubljana
  7. Beležka-rola, pomembni datumi: Aleš Podkrajšek, Ljubljana
  8. Beležka-rola, rojstni dnevi: Silvestra Gačnik, Ig
  9. WC znak: Sanel Mehič, Ljubljana

 

MILENA POTOČNIK: MASAŽNO LEŽIŠČE IMA PRIHODNOST

Znana inovatorka in fizioterapevtka Milena Potočnik se je 2. aprila prijazno odzvala našemu vabilu, da si ogleda in iz strokovnega vidika oceni izum koprskega inovatorja Miloša Beltrama "masažno-razgibalno ležišče". Po testiranju prototipa je bila navdušena, še posebej pomembno se pa ji je zdelo, da masažne blazine ne pritiskajo direktno na področje hrbtenice, zato je menila, da se bi izum lahko s pridom uporabljal v športnih in wellness centrih za namene sproščanja in protibolečinsko terapijo, pa tudi v rehabilitacijske namene.
Prototip, ki si ga je ogledala, je že peti zapovrstjo, saj je Miloš Beltram napravo razvijal v svoji delavnici dolgih deset let. Kot se je Milena spomnila, je tudi sama nekoč mislila, da je s tem, ko je izdelala funkcionalen prototip in pridobila patent, naredila tako rekoč vse. Zatem pa je ugotovila, da se šele tedaj začne najbolj težavni del, iskanje proizvajalca, ki bi inovacijo pripeljal na tržišče. Prav s tem se pravkar ukvarja tudi Miloš: ali bo našel investitorja, ki bo zmožen začeti s proizvodnjo in trženjem?

Miloš Beltram in Milena Potočnik

NA ELANU PRIPRAVLJENI PRISLUHNITI IDEJAM SAMOSTOJNIH INOVATOJREV

Tehnični direktor Miran Pristavec in vodja razvoja Igor Zupan sta 31. marca sprejela inovatorja Milana Kolarja, ki jima je predstavil zanimiv izum – smuči za tek po vodni gladini. Inovator, ki si je zamislil, da bi bilo po vodi mogoče na podoben način hoditi s smučmi kot po snegu, je prvi prototip že stestiral, kmalu pa bo tudi novega, bolj izpopolnjenega.
Ideja se je odgovornima v Elanu zdela zanimiva, vsekakor pa bo potrebno narediti dodatne raziskave in pridobiti mnenja strokovnjakov, preden bi se Elan lahko odločil za potencialno proizvodnjo izuma.
Ne glede na to, kakšen bo razplet, je vsekakor vredna pohvale odprtost Elana za nove razvojne izzive, tudi za takšne, ki se na prvi pogled lahko zdijo nekoliko neverjetni.

Elan
Igor Zupan, Miran Pristavec in izumitelj Milan Kolar


SLOVENIJA POTREBUJE "FRONTO ZA RAZVOJ"

Odbor za znanost in tehnologijo pri Obrtno podjetniški zbornici Slovenije, ki ga vodi predsednik Janez Škrlec, je v Grand hotelu Primus na Ptuju organiziral 7. nanotehnološki dan, na katerem se je zbralo precej več kot 250 udeležencev, od tega največ inovativnih in razvojno naravnanih obrtnikov in podjetnikov in preko 50 doktorjev znanosti.
Direktor Instituta Jožef Stefan, prof. dr. Jadran Lenarčič je uvodoma predstavil alarmantno stanje v gospodarstvu in izpostavil slabo sodelovanje med gospodarstvom in znanstveno sfero. Poudaril je, da v Sloveniji vložimo v znanost in tehnologijo manj kot vloži nogometni klub Real v nakup treh igralcev, da Slovenija ni naredila »razvojnih napak«, saj se sploh ni razvijala in da nujno potrebujemo »fronto za razvoj« ali pa bomo postali furmani in postreščki, kar se nam je v zgodovini pravzaprav ves čas dogajalo.

Ker se v njegovem govoru lahko prepoznamo tudi inovatorji, zelo priporočamo ogled:

Kliknite za ogled posneteka!

KAKO PREDSTAVITI IZUME MEDIJEM IN POSLOVNIM PARTNERJEM

23. in 24. marca 2011 v okviru dogodka Podjetno inovativna Slovenija 2011 potekala predstavitev javnih spodbud za podjetniški sektor v letu 2011. Predavanj in delavnic se je udeležilo tudi nekaj članov ASI. Posebej zanimiva je bila delavnica »Komuniciranje o visoko tehnoloških izdelkih in storitvah«, ki sta jo organizirala Javna agencija za tehnološki razvoj in Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, vodila pa sta jo strokovnjaka Sandra Stermšek in dr. Aleš Mihelič. Inovatorji so se na njej lahko spoznali z najpogostejšimi napakami, ki jih delajo pri predstavitvah svojih izumov medijem in poslovnim partnerjem. Prva je že ta, kot je poudarila Sandra Strmšek, da se pogosto zapletajo v tehnične podrobnosti izuma (ki jih nihče, razen specifičnih strokovnjakov, niti ne razume), medtem ko pozabijo poudariti bistvo izuma na način, ki bo razumljiv širši javnosti.
Udeleženci so dobili vrsto uporabnih nasvetov za govorne, pisne predstavitve, računalniške prezentacije in predstavitve na spletnih straneh, tudi prek konkretnih primerov dobrih in slabih predstavitev.

EKO-INOVATIVNOST, NAŠA PRILOŽNOST

V ponedeljek, 21.3.2011, je v Hotelu Kras v Postojni potekala povezovalna delavnica »(Eko)inovativnost – naša priložnost«. Na njej so udeleženci s pomočjo voditeljice Violete Bulc oblikovali zametke štirih projektnih idej, povezanih z lokalno samooskrbo, lesom, terapijo s konji in ekoturizmom. Z delom v ločenih skupinah naj bi te ideje v prihodnjih mesecih dobivale jasnejše podobe in znane nosilce, ki bi načrte zastavili kot tržno zanimive in inovativne projekte. Organizator delavnice je bila RRA Notranjsko-kraške regije, gostje pa so bili dr. Špela Stres, Inštitut Jožef Stefan, Sara Horžen, Služba Vlade RS za razvoj in evropske zadeve, Mateja Simčič, projekt MEDOSSIC in Tomaž Pevc, ASI.

Delavnica ekoinovacije

ERIKA DROBNIČ V ODDAJI PRAVA IDEJA

Erika Drobnič Prava ideja

Osmi marec so ustvarjalci oddaje Prava ideja posvetili slovenskim inovatorkam.

Kliknite za ogled posneteka!

SREČANJE GOSPODARSTVENIKOV IN RAZISKOVALCEV

V Mariboru je 17.1.2011 potekalo srečanje gospodarstvenikov in raziskovalcev, ki so se ga na povabilo organizatorja, TehnoCentra Univerze v Mariboru, udeležili tudi predstavniki inovatorjev. V času gospodarske krize je gotovo še posebej pomembno, da se okrepi sodelovanje med podjetji, raziskovalci in inovatorji. Prav o možnostih sodelovanja so se ob zaključku uspešne prireditve predstavniki ASI Erika Drobnič, Tomaž Pevc in Tomaž Grom pogovorili s predstavnikoma TehnoCentra dr. Antonom Habjaničem in Simonom Štrancarjem.

Srečanje gospodarstvenikov in raziskovalcev

RAZSTAVA IZUMOV IN PREDSTAVITEV KNJIG RAJKA TOPOLOVCA

V Kogu je bila v sklopu Antonovanja 14.1.2011 odprta razstava izumov znanega ptujskega inovatorja in pisatelja Rajka Topolovca. Poleg svojih izumov, kot so prva jugoslovanska vrtna kosilnica, zložljiv mini motorček v dveh izvedbah, elektronsko zvokovno strašilo na vetrni pogon, elektronsko alarmno stršilo na kontaktno sprožitev, voluharnik, namizni mlin za sprotno mletje krušnih žit, fotopovečevalnik in letalska elisa, je inovator predstavil tudi svoja knjižna dela Pot do kruha, Kraj prišlekov in Vse je za povedati, v katerih opisuje svojo življenjsko pot.
Kot zanimivost naj povemo, da je kot najstarejši Slovenec v samostojni Sloveniji pri častnem članu ASI Ivu Boscarolu opravil tudi pilotski izpit za motornega zmaja.

Pevc in Topolovec
Direktor ASI Tomaž Pevc, ki je bil govornik na prireditvi, in inovator in pisatelj Rajko Topolovec.

 

INOVATORSKI CENTER ASI POSTAL AMBASADOR KRILC 2011

Pomagajmo spreminjati svet na bolje. Z izumi in s Krilci.

Krilca so darila s čarobno močjo. Z njimi lahko obdarujete revne otroke, ogrožene živalske in rastlinske vrste in druga bitja, ki potrebujejo našo pomoč. Projekt vodi slovenska fundacija za trajnostni razvoj Umanotera.

Kliknite na spodnjo sliko, da bi izvedeli več o Krilcih:

Krilca

OKROGLA MIZA O DEJAVNIKIH, KI VPLIVAJO NA USPEŠNOST SLOVENSKIH INOVATORJEV

V Piranu je 4.12.2010 potekala okrogla miza, ki jo je organiziral Inštitut IRSA in so se je udeležili inovatorji in več domačih in tujih strokovnjakov za področje inovativnosti. Uvodoma so bili predstavljeni rezultati raziskave, ki so jo v letu 2010 izvedli sodelavci Inštituta IRSA pod vodstvom mag. Darke Podmenik, ki je pokazala, da inovatorji slabo sodelujejo s slovenskimi podjetji, javnimi raziskovalnimi organizacijami in podpornim okoljem za inovacije. Sledila je razprava, v kateri so prisotni inovatorji tudi sami opozorili na svoje največje probleme, strokovnjaki pa so predlagali rešitve.

Okrogla miza IRSA

Preberite VEČ ...

PODELJENA PRIZNANJA ZA IZJEMNE DOSEŽKE NA PODROČJU INOVATIVNOSTI

V sklopu 5. Slovenskega foruma inovacij, ki ga je organizirala Javna agencija za podjetništvo in tuje investicije, je združenje slovenskih izumiteljev ASI 2. decembra 2010 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani podelilo priznanja častnim članom za izjemne dosežke na področju inovativnosti.
Priznanja, ki jih je izdelal znani inovator Ivan Gregorič, so prejeli uspešni inovatorji in podjetniki: Igor Akrapovič, Ivo Boscarol, Violeta Bulc, Sandi Češko, Peter Florjančič, Japec in Jernej Jakopin in Joc Pečečnik.
Uvodna govornika na podelitvi priznanj sta bila direktor ASI Tomaž Pevc, ki je predstavil zgodovino izumiteljstva v Sloveniji in predsednica strokovnega sveta ASI Erika Drobnič, ki je opozorila tudi na probleme »malih« slovenskih inovatorjev: »Kaj pomeni mali inovator nam pove številka, da je v Sloveniji letno prijavljenih prek 40% patentov inovatorjev posameznikov, v številkah za državo pa so najboljši zgled naši nocojšnji častni člani. Tudi ti so nekoč začeli na začetku – z idejo – najbrž doma v garaži, ki je tako sporna za odgovorne na ministrstvih, saj se ne zavedajo, da iz majhnega raste veliko. In ko je veliko, imamo vsi veliko. Tudi država.«

Podelitev priznanj častnim članom ASI

 

IZJEMEN USPEH NAŠIH INOVATORJEV V KUVAJTU + GRAND PRIX ZA TOMAŽA PEVCA

Od 7. do 9. novembra je v Kuvajtu (v mestu Kuvajt) potekal 3. mednarodni sejem inovacij na Bližnjem vzhodu. Inovatorji, ki so prišli iz 34-tih držav, so na njem predstavili 180 izumov. Sejma se je udeležilo tudi 9 slovenskih inovatorjev, ki so predstavili 11 izumov.
Kot so sporočili, je bil sejem izredno dobro obiskan, tako da so morali vsi prisotni inovatorji neprestano predstavljati svoje inovacije tako pomembnim poslovnežem, ministrom in ostalim predstavnikom kuvajtske vlade, pa tudi osnovnošolcem, dijakom in študentom.

Vhod v sejmišče
Vhod v sejmišče

Vse izume je ocenila tudi strokovna žirija in slovenski inovatorji so se odlično odrezali, saj le en sam izum od razstavljenih ni prejel medalje. Najbolj pa je na sejmu blestela svetilka za potapljače, ki jo je izumil Tomaž Pevc in ima številne prednosti v primerjavi z obstoječimi svetilkami. Odlikuje se po jakosti in trajanju svetenja, nevtralni plovnosti in dvojnem sistemu varovanja elektronike. Inovator je zanjo prejel zlato medaljo strokovne žirije in še veliko nagrado Mednarodne razstave inovacij Ženeva, pri kateri je poleg pokala prejel tudi 5000 USD.

Gregor Pevc
Gregor in Asja Pevc (fotografira) sta na sejmu predstavila varovalo nadzemnih vodov in očetovo podvodno svetilko.

Ostali inovatorji so prejeli srebrne in bronaste medalje, od tega inovatorka Erika Drobnič iz Železnikov kar tri. Na tem sejmu je prvič predstavila zamisel otroške trgovine, v kateri se nakupuje brez nakupovalnega vozička in je prijazna otrokom in staršem. Za izum si je prislužila srebrno medaljo. Še eno srebrno in bronasto medaljo pa je dobila za dva modela večnamenskega otroškega pohištva, oba se v Sloveniji že proizvajata.

Erika Drobnič
Erika Drobnič z novim izumom.

Odlično se je odrezal tudi inovator Jože Stopar iz Senovega, ki je na sejmu predstavil inovacijo avtomatsko-ročnega gasilnega sistema, za katero je letos prejel tudi zlato priznanje Gospodarske zbornice Slovenije. Proizvodnjo in storitve v povezavi s to inovacijo, ki predstavlja pomemben doprinos k protipožarni varnosti, nudi podjetje Argas d.o.o.
Inovator Refik Fočić iz Sevnice pa je prejel bronasto medaljo za izum vzgonskega motorja – tubine – črpalke, ki ga poganja vzgon vode. Za izum inovator trenutno izdeluje prototip, ki je že narejen do dveh tretjin.
Edini, ki se mu je medalja izmuznila, je bil Gregor Pevc z varovalom nadzemnih električnih vodov, kljub temu pa zaradi tega ni bil prav nič razočaran, saj je na sejmu sklenil veliko pomembnih poslovnih stikov.

Ostali inovatorji, ki so na sejmu prejeli medalje, si v tem trenutku ne želijo medijske pozornosti, zato bomo njihova imena izpustili.


NA MEDNARODNEM SEJMU INOVACIJ IENA 2010 PET MEDALJ

Letos je en največjih svetovnih mednarodnih sejmov inovacij IENA potekal od 28. do 31. oktobra. Na razstavišču v Nürnbergu je bilo razstavljenih približno 800 izumov iz 35 držav. Slovenski inovatorji so se ob podpori Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo in Javne agencije RS za tehnološki razvoj predstavili s 17 izumi.
Zanimanje obiskovalcev za slovenske izume je bilo veliko, še posebej za novo masažno-razgibalno napravo inovatorja Miloša Beltrama, za katero so občasno stali kar v vrsti, da bi jo preizkusili. Nekateri inovatorji so pridobili tudi pomembne poslovne stike in upajmo, da se bo vsaj kakšen od njih v bližnji prihodnosti udejanil v obliki proizvodnje nove inovacije.
Trinajst slovenskih izumov je bilo prijavljenih v ocenjevalni del dogodka in tako so v prvih dveh dneh sejma slovenski razstavni prostor obiskovali tudi predstavniki žirije za ocenjevanje izumov, strokovnjaki z različnih področij, ki so ocenjevali stopnjo inovativnosti in tehnični napredek izuma, njegovo tržno vrednost in praktičnost ter nazadnje dizajn in samo predstavitev.

Razstavni prostor ASI

Na slovesni podelitvi medalj in priznanj ob koncu sejma je medalje prejelo pet slovenskih inovatorjev: zlato medaljo je prejel Jožef Vlah, srebrni medalji sta prejela Miloš Beltram in Ivan Gregorič, bronasti pa Erika Drobnič in Tomaž Pevc.

Jožef Vlah iz Maribora je zlato medaljo prejel za univerzalno rotacijsko-nihalno napravo, ki jo je razvijal vrsto let. Najprej je bila namenjena čiščenju lesenih sodov, v zadnjih dveh letih pa jo je še izpopolnil, tako da je prirejena tudi za druge namene, kjer je potrebno istočasno obračanje in nihanje posode (ki je lahko različnih oblik). Uporabna je na primer za čiščenje in poliranje kovinskih in plastičnih delov, za lakiranje lesenih delov, za mešanje različnih komponent močnatih krmil za potrebe živinske krme, v farmacevtski industriji pa za mešanje raznih komponent pri izdelavi zdravil.
Miloš Beltram iz Kopra in Ivan Gregorič iz Vogrskega sta na tem sejmu javnosti prvič predstavila svoja izuma – Beltram masažno ležišče, ki je namenjeno ležeči masaži, sprostitvi in razgibavanju srednjega dela telesa glede na izbiro hitrosti in smeri valovanja masažnih blazin. Rešitev je po delovanju bistveno drugačna od obstoječih masažnih stolov, zato je prepričala tudi sejemsko komisijo.
Gregorič, ki je letos prejel že vrsto priznanj za multifunkcijski kmetijski stroj, pa se je tokrat predstavil z napravo za črpanje in brizganje in pretakanje različnih tekočin in poltrdih mas. Njena prednost je, da deluje avtomatsko in ne vsebuje elektronskih delov, zato je posebej primerna za delo z vnetljivimi tekočinami.
Erika Drobnič in Železnikov, ki je letos že prejela več priznanj za dva modela večnamenskega otroškega pohištva, je tokrat prvič pokazala v naravni velikosti izdelan prototip zibelke, ki jo je mogoče razstaviti v mizico z dvema stoloma in igralno košarico, s čimer je navdušila sejemsko žirijo. Tomaž Pevc iz Trzina pa je predstavil inovacijo, ki jo že proizvaja v okviru lastnega podjetja – podvodno svetilko za potapljače, ki ima številne prednosti v primerjavi z obstoječimi svetilkami.

Jožef Vlah
Jožef Vlah z izumom, ki je bil nagrajen z zlatom.

V sklopu sejma je potekala tudi skupščina Mednarodne federacije združenj inovatorjev (International Frederation of Invenotrs' Associations – IFIA), ki so se je udeležili predstavniki iz 27 držav. Na njej je bil za predsednika za nadaljnja štiri leta ponovno izvoljen dosedanji predsednik, madžarski inovator dr. Andras Vedres, potekale pa so tudi volitve novega izvršnega odbora. Tokrat je bila v 15-članski izvršni odbor kot edina ženska predlagana tudi predstavnica slovenskega združenja inovatorjev ASI Ana Hafner.
Prva naloga novega izvršnega odbora bo pripraviti spremembe statuta IFIA z namenom modernizacije organizacije, ki je stara prek 40 let. Sicer pa bodo ključne naloge IFIA še naprej, da zastopa interese inovatorjev po celem svetu, jih povezuje in skrbi za promocijo izumiteljstva in izumov.

Skupščina IFIA

Preberite VEČ ...

POSVET NA TEMO »POTENCIALI IN OVIRE V USPEHU INOVATORJEV POSAMEZNIKOV«

Na Inštitutu za razvojne in strateške analize IRSA 15. oktobra v Ljubljani organizirali posvet, ki so se ga udeležili mag. Mojca Skalar Komljanc iz Javne agencije za tehnološki razvoj, Simona Rataj iz Gospodarske zbornice Slovenije, Janez Škrlec, predstavnik Sveta za znanost in tehnologijo in predsednik odbora za znanost in tehnologijo pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, dr. Jurij Žurej, direktor Urada za intelektualno lastnino in trije predstavniki združenja ASI. Posvet je vodil dr. Frane Adam z Inštituta IRSA.
Dr. Adam je svoj uvodni nagovor začel z navedbo razmeroma velikega števila patentov, ki jih na nacionalnem patentnem uradu podajo posamezniki in pozval sogovornike k razmisleku o smiselnosti izločitve te skupine iz dokumenta Raziskovalna in inovacijska strategija Slovenije, ki naj bi bil podlaga za razvoj prihodnjega slovenskega inovacijskega sistema.
Prisotni so se strinjali, da si skupina zasluži posebno pozornost in da je potrebno najti ustrezne rešitve, ki bi spodbujale prenos izumov od posameznikov v gospodarstvo. Prav tako bi inovatorjem, v času, ko razvijajo prototipe, zelo koristila povezava z znanstveniki in raziskovalci.

Inštitut IRSA, posvet

Preberite VEČ ...

VELIKA NAGRADA ZA ALOJZA TOMAZINA V OSIJEKU

Od 30. septembra do 3. oktobra je v Osijeku potekala 6. mednarodna razstava inovacij, prototipov in poslovnih načrtov »Bodi vzor«, ki se je je udeležil inovator Alojz Tomazin iz Kopra. Inovator je na sejmu prikazal več svojih izumov, ocenjevalno komisijo pa je najbolj navdušila momentna sklopka za motorne kosilnice. Kot je sporočil, je za izum sklopke, ki preprečuje zvijanje in lomljenje motorne gredi, prejel najvišjo nagrado (grand prix) sejma.

 

TRI ZLATA PRIZNANJA ZA SLOVENSKE INOVATORJE NA SEJMU ARCA 2010

Osmi Mednarodni sejem inovacij, novih proizvodov in tehnologij ARCA 2010 je potekal od 30. septembra do 2. oktobra v Nacionalni in univerzitetni knjižnici v Zagrebu. Razstavljenih je bilo prek 220 izumov iz različnih držav. Sejem je odprla državna sekretarka Ministrstva za gospodarstvo, delo in podjetništvo Tihana Kraljić, ki je poudarila pomen inovatorjev in inovacij za konkurenčnost hrvaškega gospodarstva.  
Slovenci smo na sejmu predstavili devet izumov devetih inovatorjev, ki so bili, kot so sporočili naši predstavniki na sejmu Rafael in Leon Cingerle, Ivan Gregorič in Jože Vlah, deležni velike pozornosti obiskovalcev. Ocenjevalna komisija je pod vodstvom prof. dr. Petra Biljanovića prvi in drugi dan sejma ocenjevala razstavljene izume.

Razstavni prostor ARCA
Ivan Gregorič, Jožef Vlah in Rafael Cingerle

Svečana podelitev nagrad za najboljše izume je potekala ob zaključku sejma. Slovenski izumitelji so prejeli kar tri zlata priznanja, kar je izreden uspeh, glede na to, da je bil največji slovenski uspeh iz preteklih let na tem sejmu srebrno priznanje:

- Rafael Cingerle in podjetje HidroGib d.o.o. za rotacijske hidravlične klešče, ki se vrtijo v vse smeri neomejeno
- Ivan Gregorič iz Vogrskega za večfunkcijski kmetijski stroj
- Romina Znoj iz Ljubljane za novo molekulo na področju zdravljenja raka

Dosežki iz preteklih let:
ARCA 2007:
- srebrno priznanje: Obrad Dabić za diabetoskop
- bronasto priznanje: Drago Čendak za mini prenosni brusilec verižnih žag
ARCA 2008:
- srebrno priznanje: Rajko Topolovec za mini zložljivo motorno kolo
- bronasto priznanje: Igor Urban za postopek proizvodnje umetno okamenelega lesa
ARCA 2009:
- srebrno priznanje: Alojz Tomazin za specialno glavo in rezila za lahke motorne kose
- priznanje (plaketa): Gregor Pevc za varovalo nadzemeljskih vodov

Našo udležbo na sejmu so omogočili: Mednarodna federacija združenj inovatorjev (IFIA), Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, Javna agencija RS za tehnološki razvoj in Združenje inovatorjev Hrvaške (Udruga inovatora Hrvatske).

 

UNIOR POKAZAL ZANIMANJE ZA IZUME INOVATORJEV POSAMEZNIKOV

Vodstvo ASI se je 16. septembra sestalo z vodjem projektnega sveta družbe Unior d.d. Andrejem Kokolom in predstavilo aktivnosti ASI ter aktualno ponudbo prek 110 izumov članov ASI. Unior se namreč zaveda, da bodo v prihodnosti najbolj uspešna podjetja, ki bodo znala uporabiti domače znanje in izume.

Unior Zreče
Jože Vlah, Erika Drobnič, Andrej Kokol in Tomaž Pevc

ČLANI ASI PREJELI NAGRADE GZS ZA NAJBOLJŠE INOVACIJE

15. septembra je Gospodarska zbornica Slovenije svečano podelila priznanja za najboljše inovacije lanskega leta. Podelili so 17 zlatih, 24 srebrnih in 12 bronastih priznanj.
Zlato priznanje sta ob velikih inovativnih podjetjih kot so Krka, Domel, Acroni, Seaway, Trimo ... prejela kar dva člana ASI:
- Argas d.o.o. – inovator Jože Stopar
- MSX raziskovanje in razvoj – inovator Albin Smrke
Bronasto priznanje pa je prejel Obrad Dabić.

Nagrajencem iskreno čestitamo.

Preberite VEČ ...

ERIKA DROBNIČ NASTOPILA OB MARY DALEY YERRICK

Gospodarska zbornica Slovenije je 14. septembra v svojih prostorih gostila predavateljico Mary Daley Yerrick iz ZDA, ki je zbranim podjetnicam predavala o socialnem podjetništvu in družbeni odgovornosti podjetij. Na povabilo Marte Turk, ki je vodila pogovor, je na tem dogodku nastopila tudi inovatorka Erika Drobnič, ki je predstavila svojo življenjsko zgodbo in z njo navdušila občinstvo.
Erika je povedala, da so nesrečni dogodki, ki se nam zgodijo v življenju, včasih tudi pozitivni. Če se ji ne bi zgodilo to, da je ob dveh otrocih ostala brez službe, morda ne bi nikoli postala inovatorka, kljub temu, da so ideje že dolgo časa tlele v njej. Predstavila je svoja, z več pomembnimi nagradami nagrajena izuma – večfunkcijsko pohištvo za otroke, ima pa že kar nekaj novih zamisli.

Mary Daley Yerrick in Erika Drobnič
Mary Daley Yerrick in Erika Drobnič

Dogodek je potekal v sodelovanju z organizacijami: Ameriška ambasada Ljubljana, FCEM (Femmes Chefs d’Entreprises Mondiales), GIZ PODJETNOST, GZS Območna zbornica Ljubljana, ROTARY KLUB LJUBLJANA NIKE in Zavod za razvoj družinskega in ženskega podjetništva META.

Preberite VEČ ...


DNEVA INOVATORJEV V TEHNIŠKEM MUZEJU SLOVENIJE

12. in 14. septembra sta v gradu Bistra potekala dneva inovatorjev, na katerih so člani ASI razstavili več svojih izumov. Posebej si je bilo zanimivo ogledati izume Alojza Tomazina, Obrada Dabića in Rajka Topolovca, ki so inovatorji že več kot 40 let, Obrad Dabić pa že kar 65 let. Poleg svojih najnovejših pokazali tudi starejše izume, zato je bila razstava tudi pregled njihovega življenjskega dela.
Dogodek pa je posebej popestril pogovor z znamenitim inovatorjem Petrom Florjančičem, ki ga je vodil direktor ASI Tomaž Pevc. Iskrivi gospod je z duhovitimi domislicami nasmejal zbrane obiskovalce. Povedal je, da je v življenju z izumi veliko zaslužil, vendar tudi veliko zapravil, saj se je gibal v imenitnih krogih in se družil z največjimi filmskimi zvezdami. Tudi poslušalce je pozval, naj ne varčujejo preveč, seveda v dobro njihovega sorodstva, ki se sicer lahko po njihovi smrti pobije za dediščino. Ko je izvedel, koliko dobi ASI od države za svoje delovanje, je zamahnil z roko: »To je za en biftek v Monte Carlu.«
Ker pri 92 letih še vedno izumlja, so tudi starejši člani ASI ugotovili, da imajo, če bo šlo vse po sreči, pred sabo še dolgo izumiteljsko pot. Omenil pa je, da mu je zdravnik zadnje leto prepovedal »trikrat na dan« in mu dovoljuje samo enkrat.

Alojz Tomazin in Peter Florjančič
Alojz Tomazin in Peter Florjančič

LETNO SREČANJE INOVATORJEV: KLJUB TEŽAVAM VELIKO DOBRE VOLJE IN ZAUPANJA V PRIHODNOST

V soboto, 4. septembra, je v Kamniku potekalo tradicionalno letno srečanje inovatorjev. Kljub napovedanemu slabemu vremenu se ga je udeležilo kar lepo število izumiteljev.
Govorniki – Tomaž Pevc, Marta Turk, Erika Drobnič, Tomaž Grom in Ferdinand Pretnar so opozorili na ključne težave inovatorjev, vendar pa vsi verjamejo, da jih bo mogoče s povezovanjem in sodelovanjem z različnimi organizacijami v Sloveniji in tujini in novimi pristopi vsaj delno premagati.

Letno srečanje inovatorjev

Preberite VEČ ...

SLOVENSKI IZUMI V ROMUNIJI SPREJETI Z NAVDUŠENJEM

V romunskem mestu Targu Mures je od 19. do 21. avgusta potekala mednarodna razstava inovacij, na kateri je svoje izume predstavilo šest držav. Slovenijo sta na sejmu zastopala Peter Škufca in Ana Hafner, ki sta predstavila deset izumov članov ASI.
Sejem so slovesno odprli predsednik Mednarodne federacije združenj inovatorjev dr. Andras Vedres, predsednik Združenja inovatorjev Romunije dr. Octavian Plesa, podpredsednik sveta regije Mures Emil Groza in direktor Industriskega parka Mures Nagy Istvan. Po odprtju je sledila konferenca o problemih izumiteljev. Dr. Vedres je tokrat posebej opozoril na tako imenovani problem »scam«. Gre za problem zelo pogostih prevar, ki jim nasedajo izumitelji. Pojavlja se vse več podjetij in posameznikov, ki obljubljajo inovatorjem velike zaslužke, vendar pa je njihov resnični namen ta, da od inovatorjev izvlečejo še zadnje cente denarja. Kot je povedal Vedres, se bo IFIA trdno borila proti tem pojavom in vabi inovatorje in nacionalna združenja k prijavljanju različnih prevarantov.

Konferenca Targu Mures
Predavanje dr. Andrasa Vedresa

Na sami razstavi pa je bilo zanimanje za slovenske izume zelo veliko, še posebej pa za tiste, ki smo jih predstavili tudi s prototipom in ne le s plakati in letaki. Takšni so bili pripomoček za ročno čiščenje rež med tlakovci Marjana Berganta, modelčki otroškega pohištva, ki se razvija skupaj z otrokom Erike Drobnič in podvodna svetilka Tomaža Pevca. Prav tako je bilo izjemno zanimanje za rotacijske hidravlične klešče podjetja HidroGib d.o.o., katerih delovanje smo predvajali na ekranu.

Pripomoček za plevel
Peter Škufca prikazuje delovanje pripomočka za ročno odstrnjevanje plevela iz rež med tlakovci, ki omogoča uporabniku hitro in lahkotno stoječe ali sedeče delo.

Odličen je bil tudi odziv medijev – več televizij in časopisov je posnelo slovenske izume. Na žalost pa na tem sejmu ni bilo komisije, ki bi ocenjevala inovacije, zato so zadnji dan razstave kar vsi inovatorji, ki so se predstavili s svojimi izumi, prejeli diplomo.

Razstavni protor v Targu Muresu

Razstavni prostor

V regiji Mures so pred kratkim ustanovili prvi podjetniški inkubator, v katerega se je vključilo okrog 20 inovativnih podjetij. S predstavniki inkubatorja smo se dogovorili za različne oblike sodelovanja: izmenjavo izkušenj glede pomoči novim inovativnim podjetjem, povezovanje podjetij, ki se ukvarjajo s sorodnimi dejavnostmi in za vzajemno pomoč pri iskanju investitorjev.

 

NA OBISKU PRI častnem članu ASI PETRU FLORJANČIČU

Člani sveta ASI in direktor Tomaž Pevc so se v začetku letošnjega poletja odločili, da podelijo naziv »častni član ASI« najbolj uspešnim slovenskim inovatorjem, ki dokazujejo, da se z iznajdljivostjo in seveda tudi veliko mero drznosti in poguma da z inovativnostjo uspeti tudi v Sloveniji. Igor Akrapovič, Ivo Boscarol, Violeta Bulc, Sandi Češko, Peter Florjančič, Japec Jakopin in Joc Pečečnik so z veseljem sprejeli častno funkcijo v našem združenju. Nekateri med njimi so nas tudi povabili, da se v bližnji prihodnosti srečamo z njimi, če jim bo le čas dopuščal, pa se bodo udeležili našega tradicionalnega letnega srečanja.

1. julija je Peter Florjančič na Bledu prijazno sprejel predsednico strokovnega sveta ASI Eriko Drobnič in direktorja Tomaža Pevca. Razkazal jima je nekaj svojih zadnjih izumov, poleg tega pa dal veliko koristnih nasvetov, kako naj se inovatorji lotijo prodaje svojega izuma.

Pevc, Florjančič, Drobnič
Tomaž Pevc, Peter Florjančič, Erika Drobnič in Goran Želić, pomočnik Petra Florjančiča

»Mene osebno pa so zelo prevzele fotografije gospoda Florjančiča in njegove žene v mladih letih, ki jih ima v svoji pisarni, in na katerih je z zelo znanimi osebnostmi in sredine prejšnjega stoletja. Gospod Florjančič je izreden poznavalec trga, nepretrgoma pa še vedno inovira in kot nama je včeraj zaupal, razmišlja cele noči,« je navdušeno povedala Erika Drobnič.
Od slavnega izumitelja pa se gotovo lahko naučimo tudi tega, da vse ideje ne uspejo. Veliko jih je moral tudi on zavreči. Patentiral jih je več kot 400, resnično uporabnih pa je bila le desetina. Tudi to je dober nauk za inovatorje, ki so preveč navezani na izume, ki se že vrsto let niso nikamor premaknili: pustiti jih in iskati nove rešitve.

 

V BEOGRADU PET MEDALJ ZA SLOVENSKE INOVATORJE

V Beogradu je v galeriji centralnega doma srbske vojske od 24. do 28. maja potekala mednarodna razstava inovacij »Inventions – Belgrade 2010«, ki je letos proslavljala svojo 30-to obletnico, saj jo Zveza izumiteljev Beograda organizira vsako leto od 1980 dalje. Letos je bilo skupaj razstavljenih 128 izumov, zlasti inovatorjev iz bližnjih držav – Makedonije, Bosne in Hercegovine, Madžarske, Hrvaške, sodelovali pa so tudi inovatorji iz Rusije in Ukrajine. Letos se je dogodka udeležila tudi Slovenija, na najem pa smo predstavili 10 izumov.
Največje zanimanje na sejmu so obiskovalci pokazali za izum Ivana Gregoriča večnamenski samohodni kmetijski stroj, za katerega se je zelo zanimalo tudi več srbskih proizvajalcev. Inovator iz Vogrskega je konec lanskega leta in letos prejel že več visokih priznanj za nov stroj, ki omogoča lahkotna in zdravju neškodljiva dela, kot so košnja trave, prekopavanje, rahljanje, obrezovanje vej in živih mej, obiranje oliv in čiščenje tlakovcev.
Inovacija trzinskega inovatorja in direktorja ASI Tomaža Pevca – svetilka za potapljače, ki ima izredno svetilno moč in lebdi v vodi, pa je še posebej navdušila predstavnike srbske vojske in obrambnega ministra Dragana Šutanovca, ki si je pozorno ogledal tudi ostale slovenske inovacije.  
Omenjeni inovaciji sta najbolj prepričali tudi sejemsko komisijo in zadnji dan sta na slavnostni podelitvi oba inovatorja prejela zlati medalji.

Gregor Pevc in Djuro Borak
Gregor Pevc prejema srebrno medaljo iz rok predsednika združenja inovatorjev Beograda Djura Boraka.

Srebrni medalji sta prejela Jože Cvetko iz Polzele za univerzalni separator in Gregor Pevc iz Trzina za varovalo nadzemeljskih vodov. Romina Znoj iz Ljubljane, ki je bila letos nagrajena že z več najvišjimi priznanji, je tokrat prejela bronasto medaljo za novo molekulo na področju zdravljenja raka.
Diplome pa so prejeli Gregor Bizjak iz Šentjurja za najlažje platišče za dirkalne motocikle, Milan Divjak iz Celja za ultrabaktericidni implantat, Aleksander Schmidt iz Ljubljane za računalniški program za nagrajevanje in celostno merjenje učinkovitosti in medsebojnih odnosov v podjetju, Alojz Tomazin iz Kopra za specialno glavo in rezila za lahke motorne kose in Jože Vlah iz Maribora za univerzalno rotacijsko-nihalno napravo.

 

TRETJI MEDNARODNI SEJEM ŽENSKIH INOVACIJ KIWIE 2010: BRAVO, INOVATORKE!

Romina Znoj in Tina Pulko
Inovatorki Romina Znoj in Tina Pulko

Južna Koreja, Seul, 6.-13.5. - Letos je od 6. do 9. maja že tretje leto zapored v Seulu potekal Mednarodni sejem ženskih inovacij, na katerem lahko sodelujejo samo ženske inovatorke. Sejem organizira Korejsko združenje inovatork (KWIA) ob podpori Svetovne organizacije za intelektualno lastnino (WIPO). Celoten dogodek je trajal od 6. do 13. maja, saj je po razstavi inovacij potekal še forum in večdnevna delavnica o intelektualni lastnini, ki jo organizira WIPO. Namen dogodka je spodbujanje inovatork, ki jih je v primerjavi z moškimi še vedno izredno malo (do 7% - odvisno od države).
Na sejmu je bilo letos predstavljenih prek 300 izumov iz 25 držav, od vrhunskih znanstvenih dosežkov do uporabnih novosti, kot so različni pripomočki za dom. Kot zanimivost naj omenimo, da se je od naših sosednjih držav sejma letos udeležila Avstrija. Tudi Slovenija že vsa tri leta sodeluje na njem in vsako leto so slovenske inovatorke dosegle lepe uspehe. Še nikoli pa tako velikega uspeha kot letos …

Razstavni prostor slovenskih inovatork
Razstavni prostor

Letos smo razstavili 8 inovacij petih inovatork, 7 inovacij pa je bilo nagrajenih z medaljami in nagradami.
Mlada inovatorka Romina Znoj iz Ljubljane je za novo molekulo na področju zdravljenja raka prejela veliko sejemsko nagrado za drugo najboljšo inovacijo na sejmu, kar je uspeh, ki ga še nismo dosegli nikoli. Inovatorka je ugotovila, da substanca ANIMA (hladen ekstrakt dveh rastlin iz družine Solanaceae z dodatkom antibiotikov), sproži celično smrt rakavih celic po intrinzični poti apoptoze (rak živčevja, rak jeter, rak maternice, rak dojke) v manjšem obsegu imortaliziranih in zdravih celic, kar pomeni, da aktivna molekula kaže selektivnost za rakave celice.

Romina Znoj prejema nagrado

Mojca MihaelMojca Mihael je prejela zlato medaljo za finosnovno napravo, ki daje hrani in vodi moč življenja in bronasto medaljo za izum »duhovnega wellnessa«. Poleg tega je za svoja izuma prejela tudi posebno priznanje združenja iz Filipinov Manila Innovation Development Society, ki jih ga je izročil predsednik dr. Virgilo L. Malang.
Obe nagrajeni inovaciji spadata na področje alternativne oz. komplementarne medicine. Mojca Mihael si je zamislila idejno zasnovo in dizajn zanju, njen mož Lado Mihael Florjančič pa se je potrudil, da naprave poveže z višjimi, zdravilnimi duhovnimi nivoji.

Erika DrobničErika Drobnič je predstavila dva izuma: otroško posteljico – 3 v eni in zibelko – 2 v eni. Bistvo obeh inovacij je, da lahko starši posebno oblikovano otroško posteljico ali zibelko, ko ju več ne potrebujejo, predelajo na tak način, da dobi za odraščajočega otroka nov uporabni smisel. Iz posteljice tako v drugi fazi nastane igralno-spalni prostor v obliki gradu, v tretji fazi pa pisalna miza s stenskimi policami. Iz zibelke pa dva stolčka in mizica za majhne otroke. Inovacija tako »raste in se razvija« skupaj z otrokom.
Erika Drobnič je za zibelko prejela zlato medaljo, za otroško posteljico pa bronasto.

dr. Anita Kovač KraljDr. Anita Kovač Kralj je prejela srebrno medaljo za izum formaldehid kot hladilno sredstvo v toplotnih črpalkah. Segrevanje s toplotno črpalko je namreč še zmeraj aktualno, pomembna pa je izbira medija. Zamenjava klasičnega medija z formaldehidom nudi dodatne energetske prihranke, večjo energetsko zmogljivost in manjšo okoljevarstveno obremenitev.

 

 

Tina PulkoTina Pulko je prejela srebrno medaljo za svečo s skritim sporočilom. Sveča ima na dnu izvedeno sporočilo, ki se pokaže, ko se ob njenem gorenju zmanjša gostota parafina. Svečka je lahko idealno darilo, saj nosi v sebi osebno sporočilo, ki je za obdarovanca pravo presenečenje.

 

 

 

LUKA ŽNIDARŠIČ DVAKRATNI ZMAGOVALEC SEJMA INOVACIJ, TUDI OSTALI SLOVENSKI INOVATORJI ODLIČNI

Ljubljana, 17. in 18. maj - Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani potekala dvodnevna prireditev Inovativnost – izzivi gospodarskega razvoja, v sklopu katere je potekal tudi 2. mednarodni sejem inovacij v Sloveniji. Na le-tem se je predstavilo 95 inovacij iz osmih držav – Avstralije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Madžarske, Jemna, Romunije, Srbije in Slovenije. V sklopu celotnega festivala pa si je bilo poleg teh mogoče ogledati še 36 inovacij, ki so se prijavile na razpis GZS – Območne zbornice Ljubljana, več inovacij žensk inovatork in študentov, predstavile so se tudi različne organizacije podpornega okolja za inovacije.

Sejma se je udeležil tudi predsednik IFIA (Mednarodnega združenja organizacij inovatorjev) dr. Andras Vedres, ki je bil poleg predsednika Državnega sveta RS mag. Blaža Kavčiča in ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregorja Golobiča uvodni govornik ob odprtju prireditve. Po odprtju so si vsi slavnostni govorniki pozorno ogledali razstavljene inovacije. Minister Golobič, ki si jih je prvi dan zaradi časovne stiske uspel ogledati le polovico, si je vzel čas za ogled še naslednji dan in pri tem tudi prisluhnil prisotnim inovatorjem, ki so opozarjali na svoje težave pri prenosu inovacij v gospodarstvo.

Vedres Golobič Turk Pevc na ogledu inovacij
Dr. Andras Vedres, Gregor Golobič, Marta Turk in Tomaž Pevc na ogledu sejma.

Alojz Tomazin in Blaz Kavcic
Mag. Blaž Kavčič si ogleduje izume enega najproduktivneših slovenskih inovatorjev Alojza Tomazina.

Prvi dan sejma je 95 inovacij, ki so bile prijavljene na mednarodni sejem, ocenila komisija, ki so jo sestavljali dr. Bela Boros iz Avstralije, inženir Vladimir Vezmar iz Srbije in predsednik sveta Inovatorskega centra ASI Tomaž Grom. Drugi dan, 18. maja pa je potekala slovesna podelitev priznanj in nagrad.
Po izboru strokovne komisije je 50 inovatorjev za svoje inovacije prejelo medalje. Od slovenskih inovatorjev sta zlati medalji prejela Romina Znoj iz Ljubljane za novo molekulo za zdravljenje več vrst raka in Matjaž Režek iz Maribora za elektroinštalacije brez tehničnega sevanja. Slednji je navdušil tudi predstavnike avstralskega združenja inovatorjev South-Pacific Innovation Transfer Society, ki so mu v imenu svojega združenja podelili svojo nagrado – zlato stensko uro za najboljšo inovacijo na sejmu. Po njihovem mnenju je inovacija velikega pomena, saj je vpliv elekromagnetnih sevanj na zdravje ljudi v bivalnih prostorih podcenjen, pravih rešitev, ki bi ga odpravljale ali bistveno zmanjšale pa na tržišču še ni.

Matjaž Režek in Andras Vedres
Matjaž Režek demonstrira delovanje svojega izuma.

Najvišje priznanje – veliko nagrado za najboljšo inovacijo na sejmu pa je prejel Luka Žnidaršič iz Ljubljane za FES – pomožni električni pogon za jadralna letala. To pa še ni vse, Žnidaršič je namreč prejel tudi pokal IFIA (Mednarodnega združenja organizacij inovatorjev) za najboljšo inovacijo na sejmu. Letalski inženir Luka Žnidaršič je ob pomoči svojega očeta Matije razvil svetovno novost za jadralna letala - revolucionarno izvedbo pomožnega pogona z lahkim, vendar zelo zmogljivim brezkrtačnim elektromotorjem v nosu letala ter majhnim zložljivim propelerjem.

Luka Žnidaršič in minister Golobič
Minister Golobič si je pozorno ogledal tudi zmagovalno inovacijo.

Komisija IFIA je po dogovoru z GZS-OZL ocenila tudi vse inovacije, ki so bile razstavljene, čeprav niso bile prijavljene na mednarodni sejem. Poleg Žnidaršiča, ki je prejel »IFIA Cup«, so zlate medalje prejeli Tomaž Pevc iz Trzina za podvodno svetilko, podjetje Balder d.o.o. za varilno masko in paleto samozatemnitvenih varilnih filtrov in MM Partner d.o.o. za brezdotična varčna zatemnilna stikala. Erika Drobnič iz Železnikov pa je prejela nagrado IFIA za najboljšo žensko inovacijo na sejmu in sicer za »otroško posteljico – tri v eni«, ki spreminja svojo namembnost, ko otrok raste.

Preberite VEČ ...
Seznam vseh medalj, ki so bile podeljene v okviru 2. mednarodnega sejma inovacij (KLIKNITE).
Prispevek, ki ga je za oddajo Odmevi na Televiziji Slovenija o Luki Žnidaršiču pripravil novinar Erik Blatnik (preskočite na 41-to minuto Odmevov)

 

VELIKA NAGRADA SEJMA AGRO ARCA INOVATORJU IVANU GREGORIČU

V Slatini na Hrvaškem je od 7. do 9. maja potekal 3. mednarodni sejem inovacij, novih idej, izdelkov in tehnologij s področja kmetijstva „AGRO ARCA 2010”, na katerem se je predstavilo okrog 350 kmetijskih inovacij iz različnih držav: iz Avstralije, Bosne in Hercegovine, Češke, Irana, Madžarske, Romunije, Rusije, Srbije, Slovenije in seveda gostiteljice Hrvaške.

Slovenska inovatorja Ivan Gregorič in Jože Vlah sta se sejma tudi osebno udeležila in na njem zastopala druge inovatorje. Poročala sta, da je bil sejem izvrstno pripravljen in dobro obiskan, odprl pa ga je hrvaški minister za kmetijstvo, ribištvo in ruralni razvoj Petar Čobanković.

Skupaj smo Slovenci na sejmu predstavili 9 inovacij, ko so povezane s področjem kmetijstva, seveda pa je veliko nagrado (grand prix) lahko prejel samo en inovator in ponosni smo lahko, da jo je letos prejel slovenski inovator.
Inovator Ivan Gregorič je za svoj izum »multifunkcijski samohodni kmetijski stroj« v drugi polovici lanskega leta prejel že več pomembnih priznanj, zadaj pa je v potrdilo, da je njegova inovacija res izjemna, prejel še najvišje sejemsko priznanje.

Diplome AGRO ARCA pa so prejeli:

- Rafael Cingele in HidroGib d.o.o. iz Nove Gorice za rotacijske hidravljične klešče
- Marjana Drev iz Braslovč za postopek uporabe betonita za zmanjšanje metana v govedoreji in za sredstvo za zmanjšanje prašenja in smradu
- Alojz Tomazin iz Kopra za zaščitni distančni disk za motorne kose,
- Rajko Topolovec iz Ptuja za intervalno elektronsko zvočno strašilo na veterni pogon

Ivan Gregorič

Preberite VEČ ...

POSVET O INOVATIVNOSTI

Društvo poslovnih žensk Slovenije - F.A.M. je 3.3.2010 v hotelu Špik v Gozdu Martuljku organiziralo okroglo mizo o inovativnosti, na katerega je bil kot govornik povabljen tudi direktor ASI Tomaž Pevc. Ostali gostje so bili podjetnica in inovatorka Zdenka Kahne, mag. Darja Radić, državna sekretarka na ministrstvu za gospodarstvo, dr. Stane Pejovnik, rektor Univerze v Ljubljani in Sandi Češko, direktor Studia Moderna.
Tomaž Pevc je ob tej priložnosti še posebej izpostavil problem majhnega števila žensk inovatork tako pri nas kot po svetu, kar pomeni, da je velika količina inovativnega potenciala še neizkoriščenega. Združenja, ki posebej vzpodbujajo ženske, imajo pri premostitvi te vrzeli veliko vlogo.
Največji del pogovora pa je bil namenjen razgaljanju problemov, ki nastajajo pri prenosu inovacij v gospodarstvo. V prijetnem in odprtem pogovoru so sogovorniki osvetlili problem z več zornih kotov.

Okrogla miza o inovacijah FAM

 

OBČINSKI PRIZNANJI ZA RAJKA TOPOLOVCA IN MILENO POTOČNIK

Inovatorji se pogosto pritožujejo, da so povsod lepo sprejeti, razen v domačem kraju, kjer sokrajani gledajo nanje z nezaupanjem. Da pa to ne drži vselej, sta dokazali občini Ormož in Kamnik.
Rajko Topolovec je tik pred novim letom - 24.12.2009 na slovesnosti na ormoškem gradu »kot pisatelj in inovator« za svoje delo prejel srebrno plaketo Občine Ormož. V občini Kamnik pa se je Komisija za imenovanja in mandatne zadeve sredi februarja odločila o dobitnikih letošnjih občinskih priznanj. Milena Potočnik bo prejela bronasto priznanje Občine Kamnik za inovativnost na področju fizioterapije. Priznanja bodo podeljena na slovesnosti ob letošnjem občinskem prazniku 29.3.2010.

 

 

Spletne strani članov

Krilca