PROJEKT FAKULTETE ZA INFORMACIJSKE ŠTUDIJE O INTELEKTUALNI LASTNINI

Novo mesto, 25.7.2017 – Danes je na Fakulteti za informacijske študije v Novem mestu potekal zaključni sestanek projekta Znanja svetovno najuspešnejših menedžerjev intelektualne lastnine za slovenska podjetja in samostojne inovatorje, ki je raziskal, kako potekajo procesi upravljanja z intelektualno lastnino v malih in večjih slovenskih podjetjih ter pri samostojnih inovatorjih.
V projektu je sodelovalo tudi naše združenje izumiteljev ASI z delovno mentorico in več člani, ki so študentom opisali svoje izkušnje na področju zaščite, varovanja in izkoriščanja pravic intelektualne lastnine.  Z analizo njihovih izkušenj je projekt prinesel nove ideje, kako že predhodno zbrana znanja nekaterih izmed top IP menedžerjev iz inovacijsko najbolj uspešnih svetovnih podjetij (Siemens, Novartis itd.) o procesih, povezanih s pravicami intelektualne lastnine, uporabiti v slovenskih podjetjih ter za samostojne inovatorje. Rezultate, ki bodo lahko v podporo tako izkušenim slovenskim izumiteljem kot začetnikom, si je mogoče ogledati na spletni strani: http://www.ipm.fis.unm.si/


Logotipi PKP

DAN INOVATORJEV

Bistra pri Vrhniki, 9.4.2017 – Danes je v Tehniškem muzeju Slovenije potekal tradicionalni Dan inovatorjev.

DVE SREBRNI IN DVE BRONASTI MEDALJI V ZAGREBU

V Zagrebu se je 22. oktobra 2016 zaključila mednarodna razstava inovacij ARCA 2016, kjer je bilo predstavljenih prek 180 izumov iz Hrvaške, BiH, Srbije, Slovenije, Kitajske, Irana, Poljske in Romunije.
Razstava se je letos odvijala pod pokroviteljstvom hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitarović, dveh ministrstev, Mednarodne zveze združenj inovatorjev (IFIA) in v sodelovanju z Univerzo v Zagrebu, Hrvaško zvezo tehniške kulture in nacionalno in univerzitetno knjižnico. Poseben partner je bilo Kitajska združenje inovatorjev CAI.
Slovenski izumitelji so se predstavili s petimi inovacijami in kar štiri od teh so si po sklepu strokovne žirije razstave prislužile medalje: srebrni medalji sta prejela Silvano Bizjak iz Izole za toplotno črpalko zaprtega tipa in Srečko Pisnik iz Gornjega Grada za »EASEBelt« - pas za razbremenjevanje hrbtenice. Bronasti medalji sta prejela Rudi Klarič iz Ljubljane za izolirani multimedijski prostor in Drago Vrhovnik iz Kamnika »Tungaj Transformer«, sondo za zaščito prostorov pred škodljivimi sevanji.
Vse nagrajene inovacije razen Bizjakove (inovator še išče investitorje za končanje prototipa) so že na voljo na tržišču.Srečko Pisnik


IZ INDIJE MEDALJAMI

Mednarodni sejem inovacij IIIF je potekal v mestu Bangalore v Indiji od 9. do 11. septembra 2016. Albin in Marija Smrke (na sliki je Marija) sta prejela glavno nagrado Mednarodne zveze združenj izumiteljev (IFIA) za E-2 MSX tehnologijo za pametno kuhanje in zlato medaljo sejemske žirije. Ivan S. Klaneček pa je prejel srebrno medaljo za sistem stabilizacije in hidroizolacije temeljev in zidov stavb.

Marija Smrke


SLOVENSKI IZUMITELJI USPEŠNI NA ČEŠKEM

V mestu Třinec na Češkem je od 16. do 18. junija 2016 potekala mednarodna razstava tehničnih inovacij, patentov in izumov Invent Arena. Čeprav je bil dogodek letos organiziran prvič, je bilo na njem predstavljenih kar 210 izumov iz 15 držav. Največ izumov, nad 50, so razstavila češka podjetja, inštituti in univerze, slovenski izumitelji pa so se predstavili z 10 patentiranimi izumi.
Razstava je bila dobro obiskana, zato so naši izumitelji vzpostavili kar nekaj poslovnih kontaktov, odlično pa so se odrezali tudi na natečajnem delu, saj jim je strokovna žirija razstave dodelila kar šest medalj.
Bronasto medaljo je prejel Mihael Rajterič iz Ljubljane za »Clickywood«, masažni pripomoček za odpravljanje težav pri sindromu karpalnega kanala. Srebrni medalji sta prejela Edo Karničnik iz Dravograda za napravo in metodo za prenos moči na rotacijski plug in Aleš Rajšter iz Ljubljane za ekološki pokrov razdelilnika tekočine.
Zlate medalje pa so prejeli kar trije izumitelji, katerih izdelki ali tehnološki postopki so že na voljo tudi na tržišču.
Ivan S. Klaneček iz Maribora jo je prejel za trajnostni tehnološki sistem stabilizacije in hidroizoacije temeljev in zidov stavb, ki obsega štiri patente, plod raziskav podjetja ING.KLAN d.o.o. in nadalje pregledanih s strani Zavoda za gradbeništvo Slovenije in priznanega Inštituta za gradbeno biologijo Rosenheimu. Klaneček je letos za inovacijo že prejel nagrado na sejmu ISIF v Turčiji.
Srečko Pisnik iz Gornjega Grada je prejel zlato medaljo za »EASEBelt«, pas za razbremenjevanje hrbtenice. Tudi ta izum, ki se uporablja za oporo in razbremenitev hrbtenice pri najrazličnejšem vsakodnevnem delovanju, olajša sedeče delo za računalnikom ali vožnjo z avtomobilom ter ohranja hrbtenico v pravilnem položaju, je bil že nagrajen, naročiti pa ga je mogoče v podjetju Easebelt d.o.o.
Drago Vrhovnik iz Kamnika pa je dobil zlato medaljo za »Tungaj Transformer«, napravo, ki ščiti prostor in ljudi, ki prebivajo v njem, pred elektromagnetnimi in drugimi škodljivimi sevanji, npr. v okolici baznih postaj in daljnovodov, in tistimi, katerih izvori se nahajajo v objektih samih (npr. ruterji).  Napravo je v različnih velikostih in oblikah mogoče naročiti pri podjetju V D d.o.o.


Češka


MEDALJI ZA KARNIČNIKA IN PISNIKA

V Romunskem mestu Iasi je od 19. do 21. maja 2016 potekala evropska razstava inovacij EUROINVENT. Ker se je dogodek odvijal v sklopu velikega nakupovalnega središča, je bil odlično obiskan. Dva slovenska izumitelja sta prejela tudi medalji in sicer Srečko Pisnik za »Easebelt«, pripomoček za razbremenjevanje hrbtenice, ki je na voljo že na tržišču, in Edo Karničnik za multifunkcijski priključek za delovne stroje.


EGIPT IZUMLJA

Na konferenci in mednarodni razstavi inovacij »Egypt Invent«, ki je od 8. do 10. marca 2016 potekala v Kairu, so se s svojimi izumi predstavili tudi slovenski izumitelji: Silvano Bizjak, Iztok Fister, Iztok Fister ml., Ivan Gregorič, Edo Karničnik, Ivan S. Klaneček, Pia Alina Likar, prof. dr. Borut Likar, Mihael Rajterič, mag. Albin Smrke in Marija Smrke. Egipčanski organizatorji so podeljevanje nagrad za izume nekoliko poenostavili in tako je vsaka udeležena država dobila kar skupinsko priznanje. Slovenska nagrada je na voljo na ogled pri inovatorju Ivanu Gregoriču na Vogrskem. 

Egipt podelitev

PONOSNI NA NAGRADE V TURČIJI, ŠE BOLJ NA NOVE POSLOVNE STIKE

V Carigradu je od 3. do 6. marca 2016 potekal Mednarodni sejem inovacij, ki je bil hkrati tudi prvi tovrstni dogodek, organiziran v Turčiji. Udeležilo se ga je 324 razstavljavcev iz 24 držav, med njimi tudi iz Slovenije.

Slovenski izumitelji so se odlično odrezali na natečajnem delu, saj so prejeli kar štiri pomembne nagrade, še pomembnejše pa je, da so pridobili več poslovnih stikov, ki jim bodo omogočili sklepanje licenčnih pogodb s turškimi podjetji.

Mednarodna žirija sejma je podelila zlato medaljo Albinu in Mariji Smrke iz Ljubljane (podjetje MSX d.o.o.) za tehnologijo E/2 MSX za pametno kuhanje, ki omogoča samodejno reguliranje procesa kuhanja, s tem pa prihranek energije in tudi časa. Srebrno medaljo je prejel Ivan Stanislav Klaneček iz Maribora (podjetje Ing.Klan d.o.o.) za postopek stabilizacije in hidroizolacije temeljev in zidov, ki omogoča kvalitetno obnovo kulturno-zgodovinskih stavb. Medalje so izumitelji prejeli iz rok turškega ministra za znanost, industrijo in tehnologijo Fikrija Işika.

Albin in Marija Smrke z ministrom

Izumitelji so prejeli tudi dve posebni nagradi, Edo Karničnik iz Dravograda je za večnamenski priključek za delovne stroje in za napravo za prenos moči na rotacijski plug prejel medaljo Romunskega foruma inovatorjev, Klaneček pa je s svojo okolju prijazno tehnologijo navdušil tudi Združenje žensk inovatork iz Bosne in Hercegovine, ki mu je podelilo certifikat.

Še večje priznanje za izumitelje pa so novi vzpostavljeni poslovni stiki. Turška multinacionalka, ki proizvaja belo tehniko, je pokazala veliko zanimanje za E/2 MSX tehnologijo. Za nove razvojne rešitve v gradbeništvu Ivana Stanislava Klanečka sta se zanimala predstavnik Gospodarske zbornice Ankara in predsednik Združenja turških gradbenih podjetij. Oba predstavnika sta postavila slovenskemu avtorju veliko strokovnih vprašanj in nakazala možnosti sodelovanja s turškimi podjetji. Izum Eda Karničnika pa je pritegnil pozornost predstavnice Centra za tehnološki transfer, ki bo slovenskega inovatorja v nadaljevanju skušal povezati s turškimi proizvajalci kmetijskih strojev.

Med dogodkom je potekal tudi 2. svetovni kongres IFIA (Mednarodne zveze združenj izumiteljev) na temo »komercializacija izumov«. Tej temi je bil posvečen tudi sestanek izvršnega sveta IFIA. Mednarodna zveza združenj izumiteljev je namreč v Stockholmu odprla svoj center za prenos tehnologij, kamor se bodo lahko s ponudbo svojih izumov vključili izumitelji iz vsega sveta.

Več fotografij (kliknite):
- Razstavni prostor slovenskih inovatorjev
- Strokovna žirija za ocenjevanje inovacij
- Ivan Stanislav Klaneček s srebrno medaljo
- Skupinska slika po sestanku izvršnega sveta IFIA


DVE SREBRNI IN DVE BRONASTI MEDALJI ZA SLOVENSKE IZUMITELJE V KOREJI


V Seulu v Južni Koreji je od 26. do 29. novembra 2015 potekal tradicionalni mednarodni sejem inovacij SIIF, ki je nasploh po številu razstavljavcev – vsako leto jih sodeluje prek 700 iz več kot 30 držav – eden največjih sejmov inovacij na svetu.

Slovenske inovatorje je letos na SIIF-u zastopalo Združenje inovatorjev Bosne in Hercegovine (AIBIH), predstavili pa so se s šestimi izumi. Sejemska komisija, ki so jo sestavljale ekipe korejskih strokovnjakov za različna področja, je nagradila kar štiri od teh inovacij.

Srebrni medalji sta dobila Srečko Pisnik za pas za razbremenjevanje hrbtenice »EASEBelt« in Srečko Šorli za mehanizem, ki preprečuje razmajanje, snemanje in lomljenje lesenih ročajev različnih različnih orodij, kot so npr. kladiva. Bronasti medalji pa sta prejela Iztok Fister, ml. in Iztok Fister iz Univerze v Mariboru za umetnega športnega trenerja, algoritem, ki posnema delovanje človeškega trenerja in Pia Alina Likar in prof. dr. Borut Likar za »Memomatiko«, didaktični pripomoček za krepitev spomina in osvajanje učne snovi. Kot zanimivost naj omenimo, da je Pia Alina Likar stara komaj 8 let in s tem verjetno najmlajša inovatorka v Sloveniji, ki je pridobila patent.

SIIF Slovenija 


ZLATA MEDALJA SREČKU PISNIKU ZA OPORNIK ZA RAZBREMENJEVANJE HRBTENICE


V Nürnbergu v Nemčiji se je 1. novembra 2015 zaključil mednarodni sejem inovacij IENA, na katerem je sodelovalo 36 držav s skupaj okrog 700 razstavljenimi izumi. Letos sta na njem svoji inovaciji predstavila tudi dva inovatorja iz Slovenije. Sejem ima dolgo tradicijo, saj je tokrat potekal že 67-tič po vrsti. Na njem si je bilo mogoče ogledati marsikaj, od praktičnih izumov za vsakdanjo rabo, do visokotehnoloških. Izumitelji se seveda vedno odzovejo tudi na aktualno problematiko in tako so med drugim predstavili tudi zasnove za bivališča za begunce, ki jih je mogoče zgraditi v nekaj urah in »protiteroristično« gradnjo objektov.

Inovatorji so v prvih dneh sejma zagovarjali svoje izume pred strokovno komisijo, ki jih je obiskala na stojnicah in ocenila potencial izuma. Izumitelji najbolje ocenjenih izumov so bili ob zaključku nagrajeni z bronastimi, srebrnimi in zlatimi medaljami. Zlato medaljo je dobil tudi izumitelj Srečko Pisnik iz Gornjega grada, ki je predstavil pas za razbremenjevanje hrbtenice, ki v teh dneh že prihaja na tržišče pod imenom »EASEBelt«. Gre za opornik, ki razbremenjuje hrbtenico in jo hkrati ohranja v pravilnem položaju, ko uporabnik sedi. Inovacija omogoča pravilno in lagodno sedenje vsem pisarniškim delavcem, priporočljivo pa jo je uporabljati  tudi med vožnjo z avtom, koristna je za delavce, ki upravljajo z različnimi stroji in za ljudi na invalidskih vozičkih.

Srečko Pisnik na razstavi IENA

V sklopu razstave je potekalo tudi srečanje izvršnega sveta Mednarodne zveze združenj izumiteljev (IFIA), ki se ga je udeležila tudi slovenska članica izvršnega sveta Ana Hafner. Izvršni svet je imel na tem sestanku pomembno nalogo, saj je predlagal in sprejel smiselne spremembe statuta IFIA.

Predsednik IFIA Alireza Rastegar si je z zanimanjem ogledal tudi slovenske izume. 

Husein Hujić, Ana Hafner in predsednik Alireza Rastegar 


SLOVENSKI IZUMITELJI V ZAGREBU PREJELI VEČ NAGRAD


V Zagrebu je od 15. do 18. septembra 2015 potekala mednarodna razstava inovacij ARCA, letos že trinajstič, ki jo organizira Združenje inovatorjev Hrvaške (UIH). Razstavljenih je bilo prek 200 izumov iz Hrvaške, Slovenije, Bosne in Hercegovine, Črne Gore, Romunije, Poljske, Turčije in Irana. Letošnja razstava je bila še prav posebej posvečena mladim inovatorjem, ki so na tekmovanju »Dan inovativnih idej« s kratkimi filmi in ustnimi predstavitvami (pitchi) predstavili svoje izume.

Slovenski izumitelji so na razstavi sodelovali z deset izumi, od katerih jih je bilo več kot polovica tokrat prvič javno predstavljenih, na Dnevu inovativnih idej pa z dvema.

Maja Rajterič ARCA

Strokovna komisija, ki jo je vodil prof.dr. Peter Biljanović, je letos slovenskim izumiteljem dodelila kar šest medalj. Zlato medaljo je prejel Jožef Vlah iz Maribora za tehnološki postopek čiščenja gumijastih in silikonskih delov. Srebrno medaljo sta prejela Maja Rajterič in Mihael Rajterič iz Ljubljane za masažno napravo, ki preprečuje nepravilno držo roke ob delu z računalnikom. Bronaste medalje pa so prejeli Edo Karničnik iz Dravograda za večnamenski priključek za delovne stroje, Pia Alina Likar in prof.dr. Borut Likar iz Ljubljane za didaktični pripomoček za krepitev spomina in osvajanje učne snovi, podjetji Petrič d.o.o. in Gigodesign d.o.o. za zložljivi stol in Jožef Vlah za hidravlično stiskalnico za zelišča.

Maja in Mihael Rajterič sta za svoj izum prejela še posebno nagrado Združenja inovatorjev Poljske (SPWiR), ki jo je izročil predsednik dr. Michał Szota. Maja Rajterič, ki je skupaj s sestro Nino Rajterič kot mlada inovatorka sodelovala tudi na Dnevu inovativnih idej, pa je prejela še nagrado Združenja inovatorjev Hrvaške – kosilo za dve osebi in izbor hrvaških vin.

Na Dnevu inovatinih idej je tudi združenje slovenskih inovatorjev ASI podelilo tri nagrade mladim hrvaškim inovatorjem.  Zlato medaljo je prejel Ivan Golubić za vozilo prihodnosti, srebrno medaljo Marko Ivanković za mehanizem za pripravo vabe za športni ribolov, bronasto medaljo pa Marko Brnčić za H menjalnik z USB priklopom.

IZUMITELJI IZVOLILI NOV SVET ASI

V Kamniku je 26.9.2015 potekalo letno srečanje inovatorjev, na katerem so inovatorji izmenjali svoje izkušnje, letos pa so izvolili tudi novo vodstvo zavoda.
Dosedanja predsednica dr. Ana Hafner je predhodno sporočila, da zaradi prezasedenosti ne more več kandidirati za to funkcijo, po njenem mnenju pa je tudi dobro za organizacijo, da se vodilna ekipa vsaka štiri leta zamenja, saj združenje izumiteljev potrebuje nove ljudi s svežimi idejami.
Nov predsednik sveta je postal dr. Tone Češnovar, ki je zaposlen na Fakulteti za strojništvo v Ljubljani, v letošnjem letu pa se je že izkazal tudi s svetovalno pomočjo članom ASI. Člana sveta sta postala inovator in podjetnik Žan Dončev in inovator Davor Eberl.

Silvestra Darja Gačnik je na srečanju predstavila nov projekt Svet inovacij (http://www.svetinovacij.si/), ki je namenjen trženju izumov (patentov) in novih izdelkov in pozvala inovatorje naj sodelujejo s predlogi, kako izboljšati spletni portal, prav tako pa jih jih je povabila, naj sodelujejo s svojimi izumi.

Srečanje inovatorjev 2015

GREGORIČ IN KARNIČNIK Z ZLATO MEDALJO IZ ROMUNIJE

Ivan Gregorič in Edo Karničnik sta prejela zlati medalji na evropski razstavi inovacij EUROINVENT 2015, ki je potekala od 14. do 16. maja v mestu Iasi v Romuniji. Na tej razstavi so slovenski izumitelji letos sodelovali prvič. Gregorič je prejel medaljo za »kraljico parkov«, Karničnik pa za napravo in za prenos moči na rotacijski plug.

SLOVENSKI INOVATORJI USPEŠNO NASTOPILI NA SEJMU AGRO ARCA

Na mednarodnem sejmu inovacij s področja kmetijstva in prehrane AGRO ARCA, ki je letos prvič potekal v Trilju na Hrvaškem od 8. do 10. maja 2015.
Srebrni medalji sta prejela Ivan Gregorič za izboljšavo samohodnega stroja za vrsto kmetijskih opravil in Bojan Goršič (Canper d.o.o.) za nastavek za pitje iz pločevink, ki je že v prodaji.
Bronaste medalje so prejeli Matjaž Brglez in Jakob Černoga za žični uničevalec plevela, ki se prav tako že uspešno prodaja, Albin in Marija Smrke (MSX d.o.o.) za avtomatski multisenzorski sistem za kuhanje in Edo Karničnik za napravo in metodo za prenos moči na rotacijski plug.

Jana Režonja in Ana Hafner

Ivan Gregorič


IZ KOREJE Z VRSTO MEDALJ


Tradicionalni mednarodni korejski sejem inovacij SIIF je v Seulu potekal od 28. novembra do 1. decembra 2014, na njem pa se je predstavilo prek 700 izumov okrog 30 držav, med njimi je bilo 20 slovenskih.  Ocenile so jih posebne komisije za različna področja, ki so določile tudi nagrade.

Razstavni prostor Koreja
Razstavni prostor slovenskih izumiteljev v Seulu

Zlati medalji sta prejela Ivan Gregorič iz Vogrskega za zložljiv vinogradniški voziček na ročni pogon z mehanskim prenosom moči in Matej Radolič iz Markovcev s sodelavci za večfunkcijsko otroško pohištvo – previjalno mizo, iz katere nastane otroška postelja. Srebrne medalje so prejeli Marko Čenčur iz Ljubljane za brezdotična stikala Anigmo, Aleksander Grum iz Ljubljane za sistem za vertikalno odpiranje oken na električni pogon Vertigal in Albin in Marija Smrke iz Domžal za E/2 – avtomatski multisenzorski sistem za kuhanje. Bronaste medalje so prejeli Konrad Ajster iz Krške vasi za termorotacijski motor na vsa tekoča goriva, Silvano Bizjak iz Izole za večstopenjsko hidravlično elektrarno s kompresorjem, Jože Branc iz Jesenic za dodatek za akustične bobne na hi-hat stojalu nad činelami, že na Kitajskem nagrajena Ivan Gregorič za samohodni stroj za urejanje parkov in Edo Karničnik za napravo in metodo za prenos moči na rotacijski plug, Veronika Klinar iz Jesenic za pametno kozmetiko Anaya, Aleš Rajšter iz Ljubljane za pokrov razdelilnika tekočine, Martina Stantič za EcoX promocijsko stojalo, Peter Vrhovec iz Sežane za montažno krušno peč za neprekinjeno peko kruha in Sonja Votolen iz Kidričevega za trikotne omare.

Predstavniki držav
Skupinska slika predstavnikov držav: druga z leve Ana Hafner, slovenska predstavnica, sedmi Alireza Rastegar, predsednik IFIA.

Ob podpori javne agencije Spirit Slovenija, ki je slovenskemu združenju ASI izročila veliko promocijskega gradiva o Sloveniji, zloženke pa so prispevali tudi Urad Vlade RS za komuniciranje in TIC Kamnik, so se predstavniki slovenskih inovatorjev potrudili, da so na tem dogodku – kot tudi na Kitajskem – čim bolje predstavili Slovenijo in njene gospodarske in turistične prednosti in priložnosti.

SLOVENSKI IZUMITELJI SO SE USPEŠNO PREDSTAVILI NA KITAJSKEM

V Kunshanu na Kitajskem je od 19. do 22. novembra 2014 potekala 8. mednarodna razstava izumov. Na njej je sodelovalo je prek 30 držav, razstavljenih pa je bilo skoraj 3000 izumov, med temi več kot dve tretjini kitajskih. Slovenski izumitelji so se na Kitajskem predstavili z desetimi izumi.

Razstavni prostor Kitajska
Slovenski razstavni prostor v Kunshanu

Zlato medaljo po izboru sejemske komisije je prejel Edo Karničnik iz Dobrove pri Dravogradu za napravo in metodo za prenos moči na rotacijski plug. Srebrni medalji sta prejela Ivan Gregorič iz Vogrskega za samohodni stroj za urejanje parkov in druga kmetijska in vrtnarska dela in Alojz Tomazin iz Kopra za ročni pogonski mehanizem za invalidski voziček. Bronaste medalje so prejeli Viktor Ajd iz Zgornje Ložnice za priključni blok za sisteme centralnega ogrevanja, Iztok Fister, ml. iz Univerze v Mariboru, Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko za EasyTime – domensko specifični jezik  za merjenje časa na športnih tekmovanjih in Dušan Jereb iz Škofje Loke za igro labirint za dve osebi z možnostjo fleksibilne konfiguracije. Martina Stantič iz Postojne pa je prejela posebno nagrado Mednarodnega foruma intelektualne lastnine (IIPNF) za leseno zložljivo promocijsko stojalo EcoX.

NOVI PREDSEDNIK MEDNARODNE ZVEZE ZDRUŽENJ IZUMITELJEV POSTAL ALIREZA RASTEGAR

Alireza Rastegar
Alireza Rastegar iz Irana postal novi predsednik IFIA

V Kunshanu je 20. novembra potekala tudi generalna skupščina Mednarodne zveze združenj izumiteljev (IFIA), ki je imela to leto še poseben pomen, saj se je dosedanji predsednik IFIA dr. Andras Vedres iz Madžarske, ki je organizacijo vodil vrsto let, odločil, da ne bo več kandidiral za predsednika. Na predsedniških volitvah sta se tako pomerila predsedniška kandidata Alireza Rastegar Abbasalizadeh, predsednik iranskega združenja izumiteljev in raziskovalcev in dr. Zhang Qin, ki ga je predlagalo kitajsko združenje izumiteljev (ki ima sicer uradni naziv China Association of Inventions, kar sicer pomeni združenje izumov in ne izumiteljev – in v tem pogledu je Kitajska gotovo nekaj posebnega). Med kandidati je bil prvotno tudi prof. dr. Adam Rylski iz Poljske, ki pa je kasneje zaradi šibke podpore v okviru lastnega – poljskega združenja odstopil.
Prisotnih predstavnikov držav, ki so imele volilno pravico, je bilo 30, čeprav je bilo na skupščini prisotnih več držav. Predstavniki nekaterih držav niso smeli sodelovati na volitvah, ker niso poravnali letne članarine IFIA (zlasti nekatere afriške države), glasovati pa nista smela tudi Tajvan in Hong Kong, češ da spadata pod Kitajsko. Čeprav je kitajskega kandidata podprl tudi dosedanji predsednik, je s 16 glasovi za, 12 proti in dvema neveljavnima zmagal iranski kandidat, ki ga je sicer podprlo tudi slovensko združenje izumiteljev ASI, ki je izvedlo volitve  7.10.2014 na srečanju v Ljubljani, kjer je več kot 70% prisotnih članov glasovalo za Iranca. Kot določa statut IFIA, se bo centralni sedež te mednarodne organizacije preselil v državo novega predsednika, vendar pa so načrtovane tudi poseben enote v drugih državah, ki bodo skrbele za specifične dejavnosti. V Stockholmu na Švedskem naj bi se npr. kmalu odprl center za prenos tehnologij, ki ga bo vodilo švedsko združenje izumiteljev, ki ima na tem področju tudi najbogatejše izkušnje. Tudi sicer je novi predsednik IFIA Alireza Rastegar pripravil bogat program, ki med drugim vključuje posebno skrb za mlade izumitelje, ženske izumiteljice in za izumitelje iz manj razvitih držav, prizadeval pa si bo tudi za dvig ugleda organizacije.


ASI SPREJEL NOVE ČASTNE ČLANE

V okviru Slovenskega foruma inovacij je 12.11.2014 v Cankarjevem domu v Ljubljani združenje izumiteljev ASI podelilo plakete štirim novim častnim članom. Častni člani so postali Lenka Puh, Jožef Lorbek, Zmago Petrič in Peter Slatnar. Vsi predstavljajo velik zgled za izumitelje in se poleg svojih odličnih inovacij odlikujejo tudi po svoji človekoljubnosti.

Častni člani ASI
Novi častni člani so prejeli plakete, ki jih je ročno izdelal izumitelj in umetnik Ivan Gregorič.

ZAKLJUČEN DOGODEK »Z IZUMI DO NOVIH DELOVNIH MEST«

V atriju Pošte Slovenije na Čopovi ulici v Ljubljani je od 7. do 10.10.2014 potekala razstava izumov samostojnih izumiteljev z naslovom »Z izumi do novih delovnih mest«. Razstavo so 7.10. slovesno odprli častna pokrovitelja razstave ministrica mag. Violeta Bulc in Drago Lemut, Le-tehnika ter direktor javne agencije SPIRIT Slovenija Tomaž Klemenc, ki je bila skupaj z MGRT in Pošto Slovenije pokrovitelj dogodka.

Razstava izumov Pošta Slovenije

mag. Violeta Bulc
Pozdravni nagovor ministrice mag. Violete Bulc

direktor Tomaž Klemenc
Pozdravni nagovor Tomaža Klemenca, direktorja SPIRITA

Jožef Lorbek, Drago Lemut in Jože Bider
Uspešni izumitelji Jožef Lorbek, Drago Lemut in Jože Bider o tem, kako uspeti


Na razstavi je bilo razstavljenih prek 40 izumov, večinoma razvitih do stopnje prototipa, nekaj idejnih zasnov, nemalo pa je bilo tudi izdelkov, ki so jih izumitelji že začeli tržiti ali pa so tik pred tem. Ključen namen razstave je bil, da bi se inovatorji na njej povezali z mladimi brezposelnimi, zlasti diplomanti iz družboslovja, ki bi inovatorjem s svojim znanjem lahko pomagali pri trženju njihovih izumov in si s tem zagotovili potencialno službo. Tej temi – kaj storiti, da bi izum postal uspešen – je bil namenjen tudi izobraževalni dogodek, ki je potekal prvi dan.

Razstava

Aleš Rajšter
Izumitelj Aleš Rajšter v pogovoru z ministrico

MGRT SPIRIT
Ekipa, ki je vedno pripravljena prisluhniti izumiteljem: Ida Praček, mag. Mojca Skalar Komljanc (obe SPIRIT Slovenija) in dr. Aleš Cvelbar (MGRT)

Dogodek je bil izjemno dobro podprt s strani slovenskih medijev, vendar pa so se nekateri izumitelji pritožili zaradi skromnega obiska v naslednjih dneh po odprtju razstave. Kljub temu so nekateri mladi brezposelni, ki iščejo delo, pustili svoje kontakte za možnost vključitve v izumiteljsko dejavnost. Prav tako so se na dogodku predstavniki ASI dogovorili s predstavniki nevladnih organizacij, ki podpirajo mlade, kot so zavodi Nefiks, Ypsilon, Uspešen podjetnik in Mladi podjetnik, da bodo skušali bolj intenzivno sodelovati in morda uspeli skupaj najti zagonska sredstva za ustanovitev zadruge – kooperative, znotraj katere bi se lahko začelo proizvajati in tržiti izume članov ASI ter seveda zaposliti mlade, ki iščejo delo.
Razstavo so sicer obiskali tudi predstavniki MGRT, SPIRIT Slovenija, Urada RS za intelektualno lastnino, častni generalni konzul Nepala in predstavniki stranke Mira Cerarja.

V času razstave so obiskovalci lahko glasovali za najboljši izum in največje število glasov so prejeli naslednji izumitelji:

Zlata medalja: Milan in Dragan Jeremić za WATJER - aerator za vodne pipe, ki zagotavlja varčevanje s pitno vodo ter boljšo kvaliteto vode
Srebrna medalja: Davor Eberl za pripravo za manipuliranje s cevjo s pomočjo vodnega curka
Bronasta medalja: dr. Boštjan Žagar za skiro OLAF
Večje število glasov so prejeli še Franc Krmelj za kolo na ročni in nožni pogon, Matej Radolič, Marjan Vraz in Mitja Kelenc  za večnamensko otroško pohištvo, Ivan Gregorič za kraljico parkov in Željko Khermayer za komunikacijsko rešitev za gluhoslepe in slepe osebe.

Z žrebom smo med glasovalci določili naslednje prejemnike nagrad, ki jih bomo poslali po pošti:

  • Obrad Dabić, Ljubljana prejme rustikalno desko za rezanje ali serviranje mesa in narezkov
  • Stanislav Kaluža, Pobegi prejme kremo Dermadol (podjetja Anaya inovatorke Veronike Klinar), ki je namenjena negi in masaži kože v predelu mišic in sklepov
  • Živa Steiner, Ljubljana prejme priročen lesen obešalnik in odlagalnik za ključe

 

ŠTIRI NAGRADE ZA SLOVENSKE IZUMITELJE NA AGRO ARCI

Na Hrvaškem je v Biogradu od 9. do 11. maja 2014 potekal 7. mednarodni sejem inovacij na področju kmetijstva in prehranske industrije AGRO ARCA. Skupaj je bilo predstavljenih prek 400 inovacij iz enajstih različnih držav. Slovenija se je v organizaciji ASI predstavila s sedmimi izumi, posebej pa je na sejmu nastopilo tudi podjetje iz Murske Sobote, ki je predstavilo inovativne mesne proizvode.
Strokovna komisija, ki so jo sestavljali različni hrvaški strokovnjaki s področja agroživilstva in strojništva, je slovenskim izumiteljem letos dodelila kar štiri nagrade – plakete Agro Arca. Prejeli so jih Bojan Goršič iz Kranja za zaščito objektov proti poplavam, Ivan Gregorič iz Vogrskega za »kraljico vinogradov« - ekološki vinogradniški  voziček, Damijan Ružić iz Žalca za izolacijo iz agro-biološke mase in Jožef Vlah iz Šentilja za napravo za pridelavo rožičeva moke.
Glavna nagrada Agro Arce je šla tokrat v roke hrvaških izumiteljev in sicer jo je prejelo podjetje Letina inox za mlekomat.

Ana Hafner


SLOVENSKI IZUMI Z NAVDUŠENJEM SPREJETI V IRANU

V Iranu (Širaz, 22.-25. april 2014) je potekal 4. mednarodni festival izumov, na katerem je sodelovalo prek 20 različnih držav.  Slovenci smo predstavili 10 izumov v splošnem delu tekmovanja, še dva izuma pa sta ločeno sodelovala na tekmovanju v računalniško izvedenih inovacijah.
Vsi slovenski izumi, ki so bili predstavljeni v splošnem delu, so bili strani žirije organizatorja (The FIRST Institute Inventors & Researchers in I.R.IRAN) nagrajeni z medaljami. Zlati medalji sta dobila Viktor Ajd iz Zgornje Ložnice za priključek za radiator in Silvano Bizjak iz Izole za zaprt avtoregulacijski sistem za ogrevanje in hlajenje, ostali pa srebrne ali bronaste. Inovacije je ocenila tudi posebna komisija Univerze Azad, ki je podelila le manjše število medalj. Zelo smo ponosni, da je edino zlato medaljo na razstavi v kategoriji »civil engineering«(gradbeništvo) prejel Ivan S. Klaneček za postopek restavracije in vzdrževanja zidov.
Inovatorja, ki sta sodelovala zgolj v tekmovanju v računalniško izvedenih izumih, žal nista dobila nobene nagrade, ker je komisija ocenila, da gre zgolj za računalniška programa in ne za izdelka, ki bi ju bilo mogoče patentirati.  
Kljub temu pa je bilo zanimanje za vse slovenske izume s strani obiskovalcev izjemno, še zlasti pa za tiste, ki so bili razstavljeni s prototipi, npr. kovček-skiro dr. Boštjana Žagarja in nožni okopalnik Jakoba Černoge in Matjaža Brgleza (za katerega so sicer najprej večinoma mislili, da gre za novo past za podgane). Oba izuma so obiskovalci stalno preizkušali in se s kovčkom vozili naokrog, tako da sta prototipa razmeroma dobro prestala tudi testiranje s strani uporabnikov.

Razstavni prostor Ana Hafner


DAN INOVATORJEV V TEHNIŠKEM MUZEJU SLOVENIJE

Tehniški muzej vsako leto v sodelovanju z združenjem izumiteljev ASI v mesecu aprilu organizira tradicionalen Dan inovatorjev. Tokrat je v nedeljo, 13.4.2014, svoje izume razstavilo 24 izumiteljev, nekateri so jih predstavili tudi po več, veliko dodatnih pa si je bilo mogoče ogledati tudi na slikah na plakatih. Razstavljeni izumi so bili večinoma razviti do stopnje prototipa, nekaj pa je bilo tudi že končnih izdelkov, ki so že v prodaji, kot npr. žični uničevalec plevela Jakoba Črnoge in Matjaža Brgleza ter večfunkcijska zibelka Erike Drobnič. Kljub popoldanskemu dežju je na razstavo prišlo lepo število obiskovalcev, ki so si z navdušenjem ogledali, kako izumi delujejo.

Jožef Vlah

Istočasno so v sosednji dvorani pod pokroviteljstvom MGRT in javne agencije SPIRIT Slovenija potekale delavnice, na katerih so se izumitelji, podjetniki in bodoči izumitelji učili, kako učinkovito predstaviti svoje izume in ideje in kako pravilno komunicirati s potencialnimi investitorji in partnerji. Delavnice so vodili prof.dr. Borut Likar, ki je inovatorje učil, kako poiskati prave partnerje za svoj izum in kako pripraviti pisne in elektronske predstavitve izuma, Erika Drobnič, ki je predstavila podjetniški pitch, Lucija Lončarič in Ana Hafner pa sta v drugem delu načeli temo problema sporov med izumitelji, njihovimi partnerji in konkurenti. Delavnic se je udeležilo prek 50 inovatorjev in nekatere pa so se razvile v prave polemike, v katerih so izumitelji predstavili svoje poglede na različne težave, s katerimi se srečujejo. Posebno presenečenje za udeležence – izven rednega programa – pa je bila predstavitev Janje Budič, znane slovenske motoristke in sodelavke Prometno-informacijskega centra za državne ceste, v kateri je inovatorje spodbudila k razmišljanju o inovacijah, ki bi prispevale k večji varnosti v prometu.

Prof. dr. Borut Likar

IZ SIIFA S PETIMI NAGRADAMI

Na mednarodnem sejmu inovacij SIIF, ki je od  29. novembra do 2. decembra 2013 potekal v Seulu v  Južni Koreji, je sodelovalo 31 držav, ki so skupaj predstavile 702 izumov in inovacij. Slovenski inovatorji smo se predstavili s šestimi, kar pet od teh pa jih je prejelo medalje in priznanja. Najvišje priznanje je prejel Ivan S. Klaneček – posebno nagrado Južne Koreje za postopek sanacije zgodovinskih in spomeniško zaščitenih objektov. Prof. dr. Borut Likar je prejel zlato medaljo za zibalo za dojenčka, Franc Kremelj in Bojan Goršič sta prejela srebrni medalji, prvi za protizdrsno napravo za obuvala, drugi pa za premično dvoriščno ploščad. Žan Dončev je prejel bronasto medaljo za montažersko lestev.

Bojan Goršič

SREBRO ZA SLOVENIJO S SVETOVNEGA TEKMOVANJA V KEMIJSKIH IZUMIH

V Varšavi je od 8. do 10. oktobra potekala mednarodna razstava izumov IWIS in 2. svetovno tekmovanje v kemijskih izumih. Sodelovalo je 22 držav, ki so skupaj predstavile okrog 400 inovacij, od tega jih je bilo 34 s področja kemije, ki so sodelovale tudi na tekmovalnem delu.
Na tekmovanju sta se odlično odrezala dva slovenska izuma s področja kemije:
kompaktni sistem za obdelavo sanitarne odpadne vode in njeno ponovno uporabo za spiranje WC školjke znanstvenikov iz Kemijskega inštituta prof. dr. Albina Pintarja, dr. Janeza Vrtovška in dr. Magde Cotman in postopek sanacije in vzdrževanja vlažnih zidov mariborskega izumitelja in tudi častnega člana ASI Ivana S. Klanečka. Oba izuma sta prejela srebrni medalji.

NAGRADA ARCE ZA »KRALJICO PARKOV«

V Zagrebu je od 2. do 5. oktobra potekala 11. mednarodna razstava inovacij ARCA, na kateri so izumitelji iz 10 držav skupaj predstavili več kot 200 izumov in inovacij. Dogodek sta svečano odprla hrvaški minister za podjetništvo in obrt Gordan Maras in predsednik Mednarodne federacije združenj izumiteljev Andras Vedres.
Slovenski izumitelji so se na razstavi predstavili z devetimi izumi. Žirija hrvaških doktorjev znanosti je določila, da si med njimi največje priznanje zasluži izumitelj Ivan Gregorič iz Vogrskega, ki je predstavil svojo »kraljico parkov«, samohodni stroj, ki omogoča lahkotno izvedbo več kot deset različnih opravil na vrtovih in v kmetijstvu (obiskovalci in drugi razstavljavci pa so mu rekli kar »vesoljska ladja«). Gregorič je prejel nagrado ARCE, ki jih je bilo podeljenih samo šest, hkrati pa je prejel tudi zlato medaljo Poljskega združenja izumiteljev. Poleg njega je zlato medaljo ARCE prejel Obrad Dabić iz Ljubljane za metodo testiranja perifernega živčnega sistema, bronasto medaljo pa je prejel Bojan Goršič iz Kranja nastavek za uživanje pijač iz pločevink s pokrovčkom.

IZUMITELJI ZELO USPEŠNI V UKRAJINI

V Sevastopolu v Ukrajini od 26. do 28. septembra potekala 9. mednarodna razstava inovacij in novih tehnologij New Time, ki je bila še večja od ARCE, saj so izumitelji iz 22 držav skupaj predstavili skoraj 600 izumov – šest od teh je bilo tudi slovenskih.
Milan Orlić iz Kranja se je predstavil s tremi različnimi izdelki, ki ščitijo uporabnike pred elektromagnetnimi sevanji in pripomorejo k boljšemu zdravju in dobremu počutju in zanje prejel kar dve zlati medalji, eno srebrno in še posebno priznanje s pokalom združenih znanstvenih institucij Ukrajine, Ruske federacije, Estonije in Belgije za delo na področju zdravljenja, certifikat  Kozmonavtskega združenja Rusije z medaljo Jurija Gagarina ter diplomo Organizacije za razvoj temeljnih znanosti Rusije. Zlate medalje so prejeli še Ivan Gregorič za že omenjeno »kraljico parkov«, Damijan Ružič iz Žalca za nov jedilni pribor in Alojz Tomazin iz Kopra za specialno jekleno rezilo s kombinacijo plastičnih rezil za PolyCut. Rosana Kleindienst iz združenja ASI, ki je na dogodku zastopala slovenske izumitelje, pa je dobila nagrado organizatorja za podporo razvoju in inovacijam.

STROKOVNA EKSKURZIJA "ČESA SE LAHKO NAUČIMO OD ČASTNIH ČLANOV ASI"

Izumitelji – člani ASI iz različnih koncev Slovenije – so se zjutraj zbrali v Domžalah. Zelo veseli so bili, da sta se jim pridružili tudi strokovnjakinji iz javne agencije SPIRIT Slovenija, mag. Mojca Skalar Komljanc in Ida Praček, od katerih so že med samo vožnjo dobili več koristnih nasvetov povezanih z inovatorstvom.
Avtobus se je odpravil najprej v Kranj, na sedež podjetja Le-tehnika. Ustanovitelj podjetja, častni član ASI Drago Lemut je pripravil zelo zanimivo predavanje o nastanku in razvoju svojega podjetja, ki se je od enega zaposlenega razvilo v mednarodno podjetje s poslovnimi enotami v Evropi in na Kitajskem. Ker je Drago Lemut tudi izumitelj in ima vrsto patentov, so udeleženci še posebej z zanimanjem prisluhnili temu, kako odločno se je lotil reševanja kršenja svojih patentnih pravic.
Sledil je ogled proizvodnje LED cestnih svetilk, tehnologije za miniaturne kriogene hladilnike in druge izdelke, ki jih proizvaja Le-tehnika. Zaradi velikega zanimanja udeležencev so v Logatec prišli z manjšo zakasnitvijo.
V Logatcu je inovatorje prijazno sprejel častni član ASI Damjan Rotter. Njegovo podjetje VIRO ima že skoraj petdesetletno tradicijo, ki jo je začel oče  Vili Rotter z izdelavo prvega varilnika za PE vrečke. Zadnje čase se podjetje največ posveča strojem za izdelavo in pakiranje izolacijskega stiropora, s katerimi so se razširili na svetovno tržišče.
Udeleženci so ob ogledu proizvodnje navdušeno postavljali številna vprašanja, tudi glede različnih vrst stiropora in ekologije. Tudi na kosilo v Trzin so zato prišli z manjšo zamudo, vendar polni novih vtisov in optimizma ter hvaležnosti do obeh častnih članov, ki sta pripravljena tako nesebično deliti svoje izumiteljske in poslovne izkušnje z drugimi.
Po kosilu je sledilo predavanje Tomaža Groma o enotnem evropskem patentu. Ta naj bi stopil v veljavo, če bo vse po sreči, v letu 2014, vendar vse kaže, da za prijavitelje posameznike in prijavitelje iz revnejših držav le ne po tako ugoden, kot je bilo napovedano, saj bodo samo prijavne pristojbine znašale prek 4000 EUR, dodati pa je potrebno seveda tudi plačilo za delo patentih zastopnikov. Vnela se je razprava o krivičnosti ureditve patentnega sistema do manj premožnih prijaviteljev, ki se je na srečo nadaljevala z bolj optimističnim predavanjem Silvestre Darje Gačnik o Kickstarterju, novi možnosti za pridobivanje sredstev za inovacije, tudi s predstavitvijo konkretnih primerov.
Večerni posvet sta zaključila Tomaž Pevc in Ana Hafner z željo po večjem sodelovanju in vzajemni pomoči izumiteljev med seboj, saj postajajo časi za individualne izumitelje vse težji, skupaj pa so vendarle lahko močni.

GORŠIČ IN GREGORIČ OSVOJILA PLAKETI AGRO ARCA

1.9.2013 zvečer se je v Biogradu na Hrvaškem s slovesno podelitvijo nagrad in priznanj zaključila 6. AGRO ARCA, mednarodni sejem inovacij v kmetijstvu in prehrambeni industriji. Ocenjevalna žirija, ki so jo sestavljali hrvaški znanstveniki mag. Petar Čovo, predsednik žirije, dr. Danica Ramljak, dr. Mirko Gugić, dr. Josip Ražov in dr. Marijan Gržan, je ocenila skupaj 211 prijavljenih inovacij. Največ predstavljenih inovacij je bilo iz Hrvaške, sodelovalo pa je še devet drugih držav, med njimi tudi Slovenija, ki se je v organizaciji Inovatorskega centra ASI predstavila s sedmimi izumi.
Priznanji za inovativnost – plaketo AGRO ARCA – sta prejela Bojan Goršič iz Kranja in Ivan Gregorič iz Vogrskega. Goršič je predstavil domiseln izum, ki ga je poimenoval »Canper«, gre pa za plastični dodatek, ki omogoča prijetno in higiensko uživanje pijač direktno iz pločevink. Istočasno s pokrovčkom preprečuje, da bi v pločevinko zletele različne žuželke, kot so ose, kar je za uporabnika lahko smrtno nevarno. Gregorič je tokrat predstavil nov in izboljšan model svoje prejšnje večfunkcijske samohodne kosilnice, ki mu je dal ime »Kraljica parkov«. Stroj, ki omogoča lahkotno izvedbo več kot deset različnih opravil na vrtovih in v kmetijstvu, je pritegnil največ pozornosti in navdušenja obiskovalcev.
Glavno nagrado (Grand Prix) sejma pa si je tokrat prislužila inovacija Prvega inštituta inovatorjev in raziskovalcev iz Irana  - inteligentni sistem za namakanje in upravljanje vode kmetij. Ta inovacija je v Iranu že na tržišču, zaradi vse pogostejših sušnih obdobij pa je aktualna skoraj za cel svet.

Predsednik Združenja inovatorjev Hrvaške Marko Bubaš in župan Biograda Ivan Knez sta na zaključni slovesnosti najavila, da bo naslednja AGRO ARCA ponovno potekala v Biogradu in to maja 2014.

SLOVENSKA INOVACIJA ZA ANGLEŠKI DVOR

Izumiteljica Erika Drobnič je letos združila moči z družinskim podjetjem Pohištvo Potočnik, Steklarno Hrastnik, arhitektom Julijanom Krapežem, oblikovalko Irmo Vončina, etnologinjo Anjo Likar in podjetjem Vitapur. Skupaj so oblikovali nov model večfunkcijske zibelke, pri čemer je prek razpisa INO 2013 pomagala tudi javna agencija SPIRIT Slovenija, ki se je tudi sicer izkazala s profesionalno pomočjo pri obveščanju javnosti o novem izdelku. Primerek zibelke je Slovenija podarila ob rojstvu sina princa Williama in vojvodinje Catherine.

Ekipa je ob podpori SPIRIT Slovenija istočasno razvila tudi novo otroške sobico. Kot je povedala Erika Drobnič, bodo septembra dva primerka te sobice in zibelke preko Botrstva in preko East Anglia’s Children’s Hospices podarili dvema družinama, ki si nakupa izdelkov sicer ne morejo privoščiti. »S to gesto želimo tudi pokazati, da je za nas pomembna vsaka mamica in da je vsaka mamica kraljica oz. vsak otrok, ki se rodi, enako pomemben in spoštovan.«

IZOBRAŽEVANJE ZA SOCIALNE PODJETNIKE IN IZUMITELJE

Na sedežu Središča Rotunda v Kopru je 20. junija 2013 potekalo zanimivo izobraževanje na temo Možnosti vključitve tehnoloških izumov in samostojnih izumiteljev v koncept socialnega podjetništva. Predavanje sta organizirala Središče Rotunda in Londinium d.o.o., podprto pa je bilo s strani javne agencije SPIRIT Slovenija oz. MGRT prek javnega razpisa INO 2013.

Središče Rotunda

USPEŠNI V PRAGI

Slovenski izumitelji so se letos prvič udeležili mednarodnega sejma inovacij v Pragi, ki je potekal od 5. do 8. junija 2013. Predstavili so se s petimi inovacijami.
Zlato medaljo za inovacijo je prejela Veronika Klinar za pametno kozmetiko Anaya, srebrno medaljo je prejel Milan Orlič za zdravilno odejo, bronaste medalje pa so prejeli Milan Orlič za zaščito proti sevanju mobilnih telefonov, Jože Stopar za avtomatsko-ročni gasilni sistem in Jožef Vlah za krogelni mlin. Vse inovacije so na že voljo kot izdelki in jih je mogoče kupiti ali naročiti. Veronika Klinar, ki je svojo kozmetiko začela uspešno izvažati na tuje trge, se je ob tej priložnosti v Pragi srečala z distributerjem Biofond podjetja.

Milan Orlič

PREDSTAVITEV IZUMITELJEV PRED INVESTITORJI

30. maja 2013 je center odličnosti COBIK na Ekonomski fakulteti v Ljubljani organiziral predstavitev sedmih izumiteljev pred investitorji, uspešnimi podjetniki in drugimi zainteresiranimi za izume. Izumitelji so najprej predstavili svoje izume, nato pa so sledila vprašanja. Po dosedanjih povratnih informacijah sta vsaj dva izumitelja na tem dogodku uspešno navezala poslovne stike, zato lahko rečemo, da je bila organizacija zelo uspešna. Center odličnosti COBIK vsak mesec prireja tudi neformalna srečanja - mreženje za vse, ki se ukvarjajo z inovacijami - vabljeni so tudi vsi samostojni izumitelji. S tem je COBIK-ova ekipa napravila pomemben korak naprej pri povezovanju slovenskega podpornega okolja za inovacije in si za svoj trud zasluži iskrene čestitke in pohvale.

DAN INOVATORJEV V TEHNIŠKEM MUZEJU Z ZANIMIVIMI PREDAVANJI

V Tehniškem muzeju Slovenije na gradu Bistra pri Vrhniki je 14.4.2012 potekal tradicionalni Dan inovatorjev, na katerem je več izumiteljev iz vse Slovenije prikazalo svoje najnovejše prototipe.

Dan inovatorjev zunaj

Vzporedno z razstavo sta Inštitut IRSA in Inštitut za inovativnost Korona plus organizirala izobraževanje na temo Osnove uspešnega prenosa tehnologij in znanja za samostojne izumitelje.

Dan inovatorjev predavanja

O različnih možnostih, kako premagati ovire na poti od izuma do končnega izdelka, s prikazom konkretnih primerov in osebnih izkušenj, tudi sodelovanja s tujimi podjetji in v okviru slovenskih podpornih organizacij, so govorili prof. dr. Borut Likar, Erika Drobnič in mag. Aleš Pustovrh. Program, ki je zaradi aktivnega sodelovanja udeleženih inovatorjev trajal dlje od predvidenega časa, sta povezovala Tomaž Pevc in Ana Hafner.

Erika Drobnič

V IRANU VELIKO ZANIMANJE ZA SLOVENSKE IZUME

V Teheranu je od 4. do 7. februarja potekala mednarodna razstava izumov FINEX 2013. Na njej so svoje izume in inovacije predstavili izumitelji iz 34 držav, vseh razstavljenih prototipov in idej na plakatih pa je bilo prek 1.100.

Iran FINEX

Slovenija se je na dogodku predstavila z izumi osmih inovatorjev, ki po predizboru organizatorja prišli v ožji izbor za razstavo. Te izume je na razstavnem prostoru ocenila tudi mednarodna žirija, ki je podelila zlati medalji Aleksandru Grumu iz Ljubljane za vertikalno odpiranje oken na električni pogon in Damijanu Ružiću iz Žalca za napredni ekološki pogonski sistem. Grum je prejel še posebno priznanje Svetovnega združenja neodvisnih izumiteljev, Refik Fočić iz Sevnice pa je za svojo rešitev planetarnega kolesa prejel medaljo in priznanje Združenja poljskih inovatorjev.
Vsi slovenski izumi pa so bili deležni velika zanimanja obiskovalcev in poslovnežev. Tako bi npr. lokalno farmacevtsko podjetje rado začelo uvažati kozmetiko Veronike Klinar, Aleksander Grum je prav tako dobil solidnega partnerja, ki bi v Iranu rad izdeloval okna po njegovem patentu. Vprašanje pa je, do katere mere se bo lahko gospodarsko sodelovanje med državama lahko razvilo zaradi obstoječih in napovedanih sankcij proti Iranu.
 

ČASTNI ČLANI, ZASLUŽNA ČLANA IN PRIZNANJE ZA ODLIČNOST

V Ljubljani, na Kemijskem inštitutu je združenje ASI 19.12.2012 slovesno sprejelo nove častne člane, poleg tega pa je podelilo tudi priznanja dvema zaslužnima članoma in priznanje za odličnost.

prof. dr. Janko Jamnik

Priznanje za odličnost je prejel Kemijski inštitut za izstopajoče raziskovalne in inovativne dosežke ter za učinkovito povezovanje z gospodarstvom. Priznanje je prevzel direktor prof. dr. Janko Jamnik.
Zaslužna člana ASI sta postala dr. Špela Stres zaradi utiranja poti na področju prenosa tehnologij v Sloveniji in povezovanja slovenskega inovativnega okolja in prof. dr. Borut Likar za izobraževanje in ozaveščanje mladih s področja inovativnosti.

Častni in zaslužni člani ASI

Častnim članom ASI pa so se pridružili štirje uspešni inovativni podjetniki, ki predstavljajo zgled za to, kako je tudi pri nas mogoče uspeti skorajda iz nič, vendar z veliko trdega dela, odrekanja, predvsem pa z iznajdljivostjo in inovativnostjo. Ti člani, ki predstavljajo vzor vsem izumiteljem začetnikom, so Drago Lemut, Marko Kajzer, Boris Pfeifer in Damjan Rotter.

Častni in zaslužni člani ASI

Na dogodku so predstavniki združenja ASI čestitali vsem izumiteljem, ki so v drugi polovici leta 2012 prejeli medalje in priznanja na mednarodnih razstavah inovacij.

Z OSMIMI MEDALJAMI IZ SEULA

Mednarodni sejem inovacij SIIF 2012 je potekal v Seulu v Južni Koreji od 29. novembra do 2. decembra. Razstavljenih je bilo 591 inovacij iz 32 držav, predvsem iz azijskega predela in le nekaj evropskih držav (Nemčija, BiH, Poljska), sodelovali pa sta tudi Rusija in ZDA. Letos se je sejma prvič udeležila tudi Slovenija v organizaciji ASI in s podporo Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS. Slovenski inovatorji so na sejmu predstavili 10 izumov, njihov uradni predstavnik pa je bil ddr. Davorin Kralj, ki je izume več kot odlično predstavil.

Davorin Kralj in Jože Stopar
Ddr. Davorin Kralj in Jože Stopar v Seulu

Kar osem od desetih slovenskih izumov je po sklepu strokovne žirije prejelo medalje.
Zlati medalji sta prejela Jože Stopar iz Senovega za avtomatsko-ročni gasilni sistem in dr. Aleš Zamuda iz Univerze v Mariboru za interaktivno oblikovanje tridimenzionalnih dreves in evolucijo.
Bistvo Stoparjeve inovacije je združitev ročnega gasilnega sistema in sistema za stabilno gašenje. Aktiviramo ga lahko avtomatsko, termično ali ročno. Primeren je za uporabo v vozilih, plovilih in stanovanjih, skratka povsod, kjer obstaja možnost požara. Protipožarno zaščito je mogoče pri inovatorju tudi že naročiti.

Jože Stopar

Dr. Zamuda pa je na podlagi računalniške aplikacije za vizualizacijo dreves EcoMod razvil nov pristop, ki uporablja fotografije dreves iz več pogledov in tako rekonstruira drevo v treh dimenzijah ter njegovo morfološko zgradbo. Prvenstveno je namenjen uporabi v gozdarstvu, saj omogoča animacijo spontanega zaraščanja gozdov skozi stoletja, torej predvidevanju razvoja gozda in njegovih lastnosti.
Srebrne medalje so prejeli Marjan Bergant iz Ljubljane za pripomoček za ročno čiščenje rež med tlakovci, dr. Anita Kovač Kralj iz Univerze v Mariboru za antibakterijski premaz z dodanim heksaminom, ddr. Davorin Kralj iz Maribora za mobilni zložljivi nakupovalni voziček in Alojz Tomazin iz Kopra za dvodelni cestni smernik z montažnim snežnim kolom.
Bronasti medalji pa sta prejela Gašper Matjaž Preložnik iz Nove Cerkve za »butarnik« - napravo za izdelovanje butar in ddr. Davorin Kralj za izolativni plašč iz recikliranega lahkega betona in poliuretana.
Sejem sicer slovi po odlični organizaciji in zelo velikem obisku, kar je slovenski predstavnik tudi potrdil, obiskovalci pa so se najbolj zanimali za Bergantov pripomoček čiščenje tlakovcev, Stoparjev gasilni aparat in Kraljev nakupovalni voziček.

USPEŠNO ZAKLJUČEN 7. SLOVENSKI FORUM INOVACIJ

Na 7. SFI je tudi letos svoje izume predstavilo več članov ASI, ki so bili izbrani v ožji izbor in imeli možnost brezplačnega razstavnega prostora. Sevniški inovator Refik Fočić se je lahko predstavil kar z dvema izumoma. Nekaj utrinkov, ki jih je s fotoaparatom zabeležil direktor ASI Tomaž Pevc, si oglejte spodaj.

Refik Fočić
Refik Fočić je prišel v finale tako z amfibijskim letalom kot planetarnim kolesom.

Boris Pfeifer
Boris Pfeifer je predstavil svojo novost "Elektro Kit"

Alojz Tomazin
Alojz Tomazin s svojo sopotnico Natašo

IZUMITELJI - ŠE POSEBEJ PA IZUMITELJICE - USPEŠNI NA KITAJSKEM

V kitajskem mestu Kunshan, ki se nahaja blizu Šanghaja, je od 9. do 12. novembra potekala 7. mednarodna razstava izumov. Skupaj z njo je potekala tudi razstava novih šolskih pripomočkov.  Razstavljenih je bilo prek 3000 eksponatov iz 40 držav, v splošnem inovacijskem delu 616 izumov iz tujine in prek 1000 kitajskih. Po številu predstavljenih inovacij je tako dogodek prekašal vse letošnje razstave inovacij v Evropi in po svetu.

Veronika Klinar in erika Drobnič pred vhodom

Slovenski inovatorji so se v Kunshanu predstavili s 14 izumi. Ocenila jih je mednarodna žirija po različnih kriterijih (več točk so prejeli tisti, ki predstavljajo že izdelek na trgu, s pravicami intelektualne lastnine zaščitene inovacije so imele prav tako prednost).
Zlato medaljo za inovacijo je prejela Veronika Klinar iz Jesenic za »pametno kozmetiko« - izdelke za nego kože, v katerih je uporabljena tehnologija efektivnih mikroorganizmov in ionizirana voda. Ti so pod blagovno znamko Anaya dostopni v slovenskih lekarnah in specializiranih trgovinah, inovatorka pa jih je pred kratkim že začela uspešno izvažati v Španijo in Poljsko, prav tako je tudi tik pred podpisom pogodbe z ruskimi, švicarskimi in italijanskimi distributerji. Tudi na kitajskem je dobila veliko ponudb za uvoz, saj imajo, kot je ugotovila sama, mladi Kitajci veliko težav s problematično kožo, zlasti z aknami in posledičnimi brazgotinami.
Srebrni medalji sta prejela Erika Drobnič iz Zalega loga za večnamensko zibelko za otroke in Jožef Vlah iz Maribora za »krogelni mlin« – napravo za mešanje in drobljenje. Erika Drobnič je pred kratkim podpisala licenčno pogodbo za posteljico z večjim španskim podjetjem, ki namerava z izdelkom pokrivati tržišče v več evropskih državah, izum Jožeta Vlaha pa je še zelo nov in je bil prvič predstavljen pred mesecem dni v Zagrebu, kjer je inovator zanj prejel enega najvišjih priznanj.
Bronaste medalje pa so prejeli Erika Drobnič za večnamensko posteljico, Aleksander Grum iz Ljubljane za sistem vertikalnega odpiranja oken na električni pogon, Franc Krmelj iz Škofje Loke za protizdrsno obutev in Gregor Pevc, Asja Pevc in Valerija Pevc iz Trzina za zaščito nadzemnih elektrovodov.

Slovenski razstavni prostor

V sklopu dogodka je potekala tudi skupščina Mednarodne federacije združenj inovatorjev (IFIA), ki med seboj povezuje nacionalna združenja iz 80 držav. Na tem dogodku so združenja poročala o uspehih in težavah izumiteljev, zato je predstavljal odlično priložnost za mednarodno izmenjavo izkušenj. Predsednica sveta slovenskega združenja izumiteljev ASI Ana Hafner je bila na dogodku ponovno izvoljena v 15-članski izvršni svet IFIA.
Sicer pa se je Erika Drobnič, ki je bila uradna slovenska predstavnica na dogodku, zelo potrudila, da je ob pomoči promocijskega gradiva, ki ji ga je izročila Slovenska turistična organizacija, odlično predstavila Slovenijo. Njeno pot na Kitajsko je sicer prek javnega razpisa podprla Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS.

VSE NAJBOLJŠE, KRILCA!

Krilca, ena najlepših družbenih inovacij, so praznovala svoj peti rojstni dan 15. novembra. Prijetno druženje z ustvarjalci Krilc in njihovimi podporniki je potekalo v klubu Daktari na Krekovem trgu v Ljubljani.

Krilca rojstni dan

Ob tej priložnosti naj vas povabimo, da se pridružite partnerstvu Za zeleni razvojni preboj! (www.tretjiclen.si), ki ga, tako kot Krilca, vodi Umanotera.

SLOVENSKE IZUME POHVALIL TUDI HRVAŠKI PREDSEDNIK, ZLATO MEDALJO IFIA PREJEL JOŽEF VLAH

Od 10. do 13. oktobra je v Nacionalni in univerzitetni knjižnici v Zagrebu potekala 10. mednarodna razstava inovacij ARCA 2012, ki jo je pod pokroviteljstvom predsednika Republike Hrvaške Iva Josipovića organiziralo Združenje inovatorjev Hrvaške (UIH). Na njej je bilo predstavljenih prek 340 izumov iz 14 držav, med njimi tudi devet slovenskih.

Jozef Vlah

Prva dva dneva razstave je vse izume in inovacije ocenila strokovna žirija, ki jo je sestavljalo več hrvaških doktorjev znanosti in poljski strokovnjak. 11. in 12. oktobra je v sklopu razstave potekala tudi mednarodna konferenca Z inovacijami do konkurenčnosti, na kateri sta svoj prispevek na temo izgradnje hrvaške inovacijske strategije predstavila tudi slovenska sociologa dr. Frane Adam in Ana Hafner (slednja je tudi predsednica sveta ASI).
Zadnji dan razstave si je vse izume pazljivo ogledal predsednik Ivo Josipović, ki je pozdravil tudi slovenske izumitelje in jim izrekel pohvale za njihovo delo.

Ivo Josipović

Sledila je slovesna podelitev nagrad za najboljše inovacije. Slovenski izumitelji so jih letos prejeli rekordno število, še posebej pa se je izkazal Mariborčan Jožef Vlah, ki je prejel zlato medaljo Mednarodne federacije združenj inovatorjev (IFIA), ki sta mu jo podelila predsednik dr. Andras Vedres in direktor dr. Adam Rylski. Jožev Vlah je namreč v zadnjih nekaj mesecih sestavil prototip za patent »krogelni mlin« – napravo za mešanje in drobljenje, ki se jo lahko uporabi za vrsto različnih opravil v industriji ali kmetijstvu.
Sicer pa je bronasto medaljo ARCA prejel Alojz Tomazin iz Kopra za dvodelni cestni smernik z montažnim snežnim kolom, srebrno medaljo je prejel Refik Fočić iz Sevnice za planetarno kolo, zlati medalji pa sta prejela Ivan Gregorič iz Vogrskega za avtomatsko visokotlačno napravo za črpanje in brizganje in Aleksander Grum iz Ljubljane za sistem za vertikalno odpiranje oken z daljinskim upravljanjem, ki se tudi že proizvaja. Vsi izumi so patentno zaščiteni, inovatorji pa iščejo partnerje in investitorje, ki bi bili pripravljeni sodelovati z njimi. Kar nekaj ponudb za sodelovanje je med razstavo prišlo tudi od hrvaških podjetij, Refik Fočić pa si je poleg srebrne medalje prislužil tudi posebno nagrado Prvega inštituta inovatorjev in raziskovalcev iz Irana.
Udeležbo slovenskih izumiteljev na dogodku je podprla Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS.


IZ UKRAJINE S ŠTIRIMI ZLATIMI MEDALJAMI

V Ukrajini je v Sevastopolu od 27. do 29. septembra potekal 8. mednarodni sejem izumov in novih tehnologij »NEW TIME«. Na njem smo predstavili šest slovenskih izumov, zaščitenih s patenti. Vsi izumi so izdelani tudi že vsaj do končenga prototipa, primernega za proizvodnjo, Aleksander Grum in Jože Stopar pa svoja izdelka že prodajata.

Zlate medalje so prejeli (za ogled priznanj kliknite na imena izumiteljev):
Obrad Dabić za napravo za testiranje stopal diabetikov,
Aleksander Grum za sistem za vertikalno odpiranje oken z daljinskim upravljanjem,
Gregor Pevc, Asja Pevc in Valerija Pevc za varovalo nadzemnih električnih vodov,
Jože Stopar za avtomatsko-ročni gasilni sistem.

Slovesno podelitev medalj bomo izvedli v okviru 6. slovenskega foruma inovacij.
Našo udeležbo na dogodku je podprla Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS.

 

LETNO SREČANJE INOVATORJEV – SKROMNEJŠA UDELEŽBA, A VELIKO VESELJA

V soboto, 8.9.2012, so imeli člani ASI v Kamniku tradicionalno letno srečanje. Ker združenje letos zaradi skromnih sredstev ni članov moglo nagraditi niti z brezplačnim piknikom, je bila udeležba nekoliko skromnejša, zato pa je bilo toliko bolj prijetno.
Inovator Damijan Ružič se je odlično odrezal v peki mesa, Gregor Pevc pa v vegetarijanskih jedeh z žara. Direktor Tomaž Pevc je bil še posebej vesel udeležbe dveh častnih članov, Jožeta Biderja, Ivana S. Klanečka in bodočega kandidata za častnega člana Borisa Pfaiferja. Vsi rade volje priskočijo na pomoč z nasveti izumiteljem začetnikom, zato si zaslužijo posebne pohvale. Združenje se je ob tej priložnosti posebej zahvalilo tudi inovatorju Jožetu Vlahu, ki je letos uspešno zastopal slovenske izumitelje na sejmu AGRO ARCA, žal pa se inovator srečanja ni udeležil, ker zaradi nedavne selitve ni pravočasno prejel vabila.
Najbolj vztrajni člani so ob prepevanju prizorišče zapustili ob enih zjutraj, pri čemer je direktor Pevc (posebej ob omenjanju slabe gospodarske situacije v državi) večkrat pripomnil: »Mi smo pa tako žleht, da še kar izumljamo.«

Skupinska slika z medaljami
Skupinska slika z medaljami

BO SLOVENSKA INOVACIJA REŠILA PROBLEM PASJIH IZTREBKOV?

Pasji iztrebki so velika nadloga lastnikov psov, še bolj pa drugih sprehajalcev, ki pogosto po nesreči zabredejo vanje. Lastniki bi bili sicer dolžni iztrebke za psom pospravljati, vendar jih veliko tega ne počne zaradi neprimernosti plastičnih vrečk, s katerimi bi jih morali pobrati s tal in nato nositi do doma.
Inovacija iz tiskarne Požgaj, ki je rezultat enoletne raziskave, se imenuje »Eko pobiralec pasjih iztrebkov Hello Floky« in je namenjena učinkovitemu in diskretnemu pobiranju pasjih iztrebkov. Njegove prednosti so: narejen je iz 100% recikliranega materiala, po principu smetišnice in omela, je lepo potiskan in s tem poskrbi za diskretno prenašanje iztrebka, je trpežen, preizkušen in se ga da na sprehodu po potrebi večkrat uporabiti.
Izdelek je trenutno naprodaj v trgovini Mr. Pet na Celovški v Ljubljani, kjer lahko v mesecu juliju in avgustu 2012 dobite tudi brezplačni testni vzorček.

Hello Floky

OKROGLA MIZA: SPOSOBNOST INOVIRANJA, REŠILNA VRV V GOSPODARSKI KRIZI?

Član ASI, inovator Damijan Ružič je bil 22. maja v Kristalni palači Ljubljani gost okrogle mize o inoviranju, ki jo je organiziral časnik Delo. Poleg njega so kot gostje sodelovali še minister mag. Radovan Žerjav, mag. Mateja Mešl (TIA), Andraž Tori (podjetje Zemanta) in Stojan Gorup (Inkubator Sežana).
Damijan Ružič je povedal, da bi bilo potrebno znova posvetiti veliko pozornost izumom in izumiteljem, »saj IZ–UM prihaja iz UMA in ni vedno inovacija, a je za inoviranje nujno potreben, ker mora biti vsaka stvar najprej izumljena, da bi lahko bila kasneje inovirana«. Meni, da nujno potrebujemo nacionalni sklad za odkup patentov in nepatentiranega znanja, ki bi ga lahko uporabili za nove izdelke.
Okrogle mize so se kot gledalci udeležili tudi nekateri drugi inovatorji, med drugim direktor ASI Tomaž Pevc, ki je bil mnenja, da je bilo na okrogli mizi ponovno preveč govora o podjetništvu in premalo o inovatorjih.

OSNOVNOŠOLSKO DRŽAVNO TEKMOVANJE V ROBOTIKI

15.5.2012 je v Mariboru na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko potekalo državno tekmovanje ROBObum, ki se ga je udeležilo prek 300 osnovnošolcev iz 60 osnovnih šol. Na tekmovanju ROBOsled – Inovator, kjer so učenci morali pokazati tudi svoje inovativne izboljšave robotov, je kot članica komisije za ocenjevanje sodelovala tudi predsednica sveta ASI Ana Hafner. Nad izdelki učencev je bila navdušena, še posebej pa je bila vesela, da sta se tekmovanja udeležili tudi dve dekleti, saj je žensk inovatork na svetu žal še vedno zelo malo v primerjavi z moškimi.

JOŽEF VLAH JE V SLATINI ODLIČNO PREDSTAVIL SLOVENSKE IZUME

V Slatini na Hrvaškem je od 4. do 6. maja 2012 potekal 5. mednarodnem sejmu inovacij v poljedelstvu in ekologiji AGRO – ARCA. Na najem je bilo razstavljenih 220 inovacij iz 12 držav, med njimi tudi 7 slovenskih.
Slovenske inovatorje je na sejmu zastopal Jožef Vlah, predstavnik združenja inovatorjev ASI. Sejem je bil izredno uspešen, saj je kar pet od sedmih inovatorjev prejelo priznanja za inovativnost in kot je ocenil Vlah, se nobena druga država ni tako dobro odrezala.
Priznanja so prejeli Obrad Dabić iz Ljubljane za sistem odvoza različnih vrst odpadkov iz gospodinjstev, Marjan Kejžar iz Sorice za patentirani izmenični postopek pridobivanja plina iz biomase, Alojz Tomazin iz Kopra za patentirano glavo za motorne kose z rezili, ki jih ni potrebno brusiti, Rajmund Topolovec iz Ptuja za metodo preganjanja voluharja s pomočjo vrtne kosilnice in Borut Tušar iz Cerknega za novo, bolj učinkovito obliko pluga za obdelavo zemlje, za katero je prav tako pridobil patent.
Kot je povedal Jožef Vlah, je bilo za vse izume zelo veliko zanimanje, največ pa za plug Boruta Tušarja. Poleg gospodarstvenikov, ki so se zanimali za poslovna sodelovanja, je sejem obiskala tudi vrsta »običajnih« obiskovalcev, ki so želeli naše izume kar kupiti, žal pa je večina zaenkrat le v prototipni izvedbi, saj inovatorji še iščejo proizvajalce. V tem smislu je veliko pozornosti pritegnil tudi pripomoček za čiščenje tlakovcev Marjana Berganta, ki pa žal ni bil nagrajen.

Jožef Vlah

»Želel bi si, da bi bili naši izumi tudi doma tako cenjeni kot so v tujini,« je ob vrnitvi domov s hripavim glasom zaradi tridnevnega predstavljanja izumov še dejal Vlah.

VERONIKA KLINAR Z VEČ PRIZNANJI IZ SEULA

Od 3. do 6. maja 2012 se je v Seulu v Južni Koreji zvrstil Mednarodni sejem ženskih inovacij KIWIE 2012, že 5 po vrsti. Na njem sodelovalo 110 inovatork iz 30 držav.
Udeležila se ga je tudi inovatorka Veronika Klinar iz Jesenic, ki jo je strokovna žirija sejma nagradila z zlato medaljo za kreme za zdravljenje kože Anaya, v katerih je uporabljena tehnologija efektivnih mikroorganizmov in ionizirana voda. Poleg medalje je prejela še dve posebni nagradi iz Ukrajine in Vietnama.
V okviru sejma je potekal tudi forum z naslovom »Poslovna mreža žensk inovatork«, kjer je bilo govora o globalnih ekonomskih spremembah in intelektualni lastnini. Na formumu je sodelovala tudi Marta Turk, direktorica Območne gospodarske zbornice Ljubljana.
Veronika Klinar, ki je bila kot inovatorka tokrat edina iz Slovenije, je povedala, da ta sejem, ki poteka vsako leto v maju, priporoča  vsem ženskam inovatorkam, ki imajo inovacijo razvito že do končnega izdelka, saj je na njem veliko možnosti za pridobitev novih poslovnih kontaktov.

Veronika Klinar Seul


DVE ZLATI IN SREBRNA MEDALJA IZ ŽENEVE

V Ženevi je od 18. do 22. aprila 2012 potekal tradicionalni mednarodni sejem inovacij, ki je letos je praznoval 40-to obletnico. Za ta sejem, ki slovi po zelo velikem obisku poslovnežev in investitorjev, ki se zanimajo za inovacije, je vsako leto zaznati zelo veliko zanimanje tudi pri slovenskih izumiteljih, vendar si zaradi visoke cene razstavnega prostora udeležbo zelo težko privoščijo. Kljub temu so se sejma uspeli letos udeležiti trije slovenski inovatorji – dva sta se na razstavnem prostoru pridružila našim prijateljem iz hrvaškega združenja inovatojev »Udruga inovatora Hrvatske« in s tem znižala stroške razstavnega prostora, eden pa je nastopil samostojno.
Skupaj je bilo na sejmu predstavljenih okrog 1000 inovacij iz 46 držav. Kot nam je sporočila inovatorka Veronika Klinar, ki se je sejma osebno udeležila, je vse izume ocenila zelo stroga 85-članska strokovna žirija, ki je zadnji dan podelila medalje za najboljše izume.
Nagrajeni so bili vsi trije slovenski inovatorji: Veronika Klinar iz Jesenic je za »pametno kozmetiko«, zaščiteno z blagovno znamko Anaya, prejela zlato medaljo, prav tako je zlato medaljo prejel tudi Aleksander Grum iz Ljubljane za patentiran sistem vertikalnega odpiranja oken na električni pogon. Herman J.Traven iz Ljubljane pa je prejel srebrno priznanje za izum na področju medicine - upogljivi endodontski sveder.

Veronika Klinar Ženeva

Kaj je bistvo inovacij, ki sta bili nagrajeni z zlatom? Pametna kozmetika Veronike Klinar, ki je pod blagovno znamko Anaya že naprodaj v slovenskih lekarnah, deluje po principu ključev, ki jih vsebujejo kreme in so lastni zdravi koži. Vsaka koža izbere tistega, ki ga potrebuje in s tem pridobi sposobnost za regeneracijo in ohranjanje lastnega ravnovesja. Delovanje izbranih aktivnih sestavin v vsakem izdelku potencira kombinacija EM (efektivni mikroorganizmi) tehnologije in ionizirane vode.
Sistem za vertikalno odpiranje oken na električni pogon, ki ga je patentiral Aleksander Grum, omogoča učinkovito zasteklitev balkonov in teras. Kljub zasteklitvi je mogoče uživati v odprtosti prostora, hkrati pa lahko v trenutku balkon ali teraso spremenimo v zimski vrt. Z vgrajenim senzorskim sistemom je dosežena popolna neodvisnost od zunanjih dejavnikov kot sta dež in veter.
Klinarjeva je še povedala, da je bil odziv obiskovalcev odličen, saj so vsi slovenski inovatorji dobili množico ponudb za sodelovanje, oglasili so se tudi potencialni investitorji. Sama je konkretno dobila ponudbe za uvoz njene kozmetike od podjetij iz Švice, Francije, Italije in Nemčije.

DNEVI INOVATORJEV: NAŠI IZUMI SO MRTEV KAPITAL

Od 15. do 17. aprila 2012 so v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki potekali tradicionalni Dnevi inovatorjev. Slovenski izumitelji so tokrat obiskovalcem razkazali okrog 40 izumov, mnoge prototipe si je bilo mogoče ogledati v živo, nekatere pa na plakatih.

Borut Tušar nov plug
Borut Tušar (na sliki s sinom) je tokrat prvič predstavil javnosti svojo novo obliko pluga.

Motor na električni pogon
Pod mentorstvom Boruta Pfeiferja so primorski študentje naredili odličen motor na električni pogon.

Aleksander Grum in Niko Hrženjak
Aleksander Grum, ki že uspešno trži svoj sistem vertikalnega odpiranja oken, v pogovoru s kolegom Nikom Hrženjakom, ki razvija nov motor.

V nedeljo popoldne je v dvorani Tehniškega muzeja potekal tudi posvet na temo »Zakaj je v Sloveniji tako težko uspeti z inovacijami?«, ki so se ga na veselje članov ASI udeležili tudi zelo znani izumitelji Niko Mihelič (zložljivo kolo Big Fish, ki ga trži Studio Moderna), Jožef Lorbek (tudi lastnik uspešnega inovativnega podjetja) in Boris Pfeifer (ki že vrsto let živi izključno od inovatorstva).  
Kot je na začetku poudarila predsednica sveta ASI Ana Hafner, je gospodarska situacija v Sloveniji izredno težka, toda če kdo ni kriv za gospodarsko krizo, prav gotovo to niso inovatorji. Nasprotno, del krize gre gotovo pripisati tudi temu, na kar je združenje opozarjalo že ves čas, da se izumi samostojnih inovatorjev premalo izkoristijo v slovenskem gospodarstvu. Inovator Jožef Vlah je pritrdil, da so inovatorji že dlje časa na slepem tiru: »Inovator ni komercialist, naši možgani so drugače ustrojeni. Ne razmišljamo o prodaji, razmišljamo o tem, kaj bi ustvarili.« Njegova zgodba, ko pri pogajanjih z večjim tujim podjetjem za odkup izuma ni dobil nikjer ustrezne pomoči, predstavlja eno od vrste žalostnih izgubljenih priložnosti za državo. Svojo zgodbo je predstavil tudi Dimitrij Čebulj, ki že 40 let deluje kot samostojni inovator in kakšne težave ima s podjetjem, ki mu je ponudil licenco za enega od patentov.
Član sveta Tomaž Grom se je vprašal, kam ponikne ves denar, na stotine milijonov evrov, ki jih država letno nameni za razvoj in raziskave. Do samostojnih inovatorjev pride le kakšen promil teh sredstev, če sploh. S temi sredstvi bi Slovenija prav gotovo lahko naredila zgodbo o uspehu, če bi podprla prave in perspektivne izume. »Žal se mi ne znamo boriti, tisti, ki so kradli doslej, pa se bodo seveda trudili, da bodo kradli še naprej,« je dodal. Članica sveta Silvestra Gačnik je se je strinjala, da če nimaš neke finančne zaloge kot posameznik, si praktično zvezanih rok, pa naj bo tvoj izum še tako genialen.
Na tem srečanju so slovesno predstavili tudi nov denar, ki ga bo združenje tiskalo samo. Gre za časovni tolar »Pevc« (imenovan po direktorju zaradi lahke in kratke izgovorjave) in pripadajoč drobiž imenovan »Grom«, s katerima nameravajo spodbuditi vzajemno pomoč med člani, saj združenje trenutno nima nobenega zaposlenega, ki bi lahko nudil svetovalno pomoč inovatorjem.

Odmevi na Dneve inovatorjev – kliknite na povezave:

Več fotografij – kliknite na povezave:

8. NANOTEHNOLOŠKI DAN

22.3. 2012 je na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani potekal 8. nanotehnološki dan, na katerem so sodelovali vrhunski in mednarodno priznani strokovnjaki iz Instituta Jožef Stefan, Kemijskega inštituta v Ljubljani in različnih tehniških fakultet. Predstavili so povezljivost nanotehnologij z različnimi področji, uporabo nanotehnologij v novih aplikacijah in trende tehnološkega razvoja na tem področju. Nanotehnološke dneve vsako leto organizira Odbor za znanost in tehnologijo na OZS, ki ga vodi predsednik Janez Škrlec. Posnetke govorov in predstavitev si je mogoče ogledati na internetu.

TOMAZINOVI SMERNIKI NA PREIZKUŠNJI

Cestno podjetje Koper je februarja 2012 na določenem odseku začelo preizkušati, kako se obnese izum koprskega inovatorja Alojza Tomazina. Novi smerniki naj bi bistveno olajšali vzdrževalna dela in košnjo ob cestišču.

Tomazin smernik

 

 

Spletne strani članov

 

Krilca

IFIAASI je član IFIA

MGRT

Spirit Slovenija

ARRS